Skip to the main content

Review article

Mogućnosti proizvodnje hrane – prijeteći problemi i nužni koraci

Predrag Haramija orcid id orcid.org/0000-0002-1675-4996 ; Zagreb School of Economics and Management, Zagreb, Croatia
Emil Heršak orcid id orcid.org/0000-0002-9536-2746 ; Faculty of Philosophy of the University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Đuro Njavro ; Zagreb School of Economics and Management, Zagreb, Croatia


Full text: croatian PDF 164 Kb

page 399-415

downloads: 1.891

cite


Abstract

Istražujući mogućnosti proizvodnje hrane u svijetu i Republici Hrvatskoj, autori se usmjeruju na stanje temeljnoga resursa za proizvodnju hrane – obradiva tla. Dobivene podatke potom uspoređuju s demografskim pokazateljima. Dolazi se do spoznaje da će, iako je dosad proizvodnja hrane uspješno pratila porast stanovništva, ne promijeni li se ponašanje ljudi, u skoroj budućnosti glad postati sve raširenija. Naime, obradiva tla u svijetu sve je manje i bez značajnoga iskoraka znanosti te zaštite obradiva tla od devastacije, ne može se očekivati porast proizvodnje hrane. Najavljivano iscrpljivanje naftnih izvora (a nafta je temelj moderne poljoprivrede) također otežava situaciju. Neke od posljedica već su vidljive, poput porasta cijena hrane i fenomena grabeži za zemljom. Njima su najviše pogođeni najsiromašniji. To je sve važnije ekonomsko i etičko pitanje. U članku se autori osvrću i na teoriju T. R. Malthusa te završno pokušavaju ukazati na moralno ispravne odgovore.

Keywords

stanovništvo; proizvodnja hrane; obradive površine; Malthusova teorija

Hrčak ID:

110528

URI

https://hrcak.srce.hr/110528

Publication date:

13.11.2013.

Article data in other languages: english

Visits: 2.793 *