Agriculture, Vol. 19 No. 2, 2013.
Professional paper
PERINATALNI RAZVOJ PROBAVNOG SUSTAVA SVINJE
Jelena Krstanović
; J.J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Croatia
Matija Domaćinović
; J.J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Croatia
Mirela Pavić
; J.J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Croatia
Mislav Đidara
; J.J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Croatia
Marcela Šperanda
; J.J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Croatia
Abstract
Perinatalni razvoj probavnoga sustava prasadi kompleksan je proces, obilježen brojnim promjenama na strukturnoj i funkcionalnoj razini, uvjetovan djelovanjem raznih čimbenika. Najvećim promjenama podliježe glavni organ probave i resorpcije, tanko crijevo. Tijekom partusa probavni sustav prasadi naseljavaju brojni mikroorganizmi koji dodatno potiču strukturni i imunosni razvoj, djelujući kao dio zaštitne barijere sluznica. Kolostrumom se prasad pasivno imunizira i potiče razvoj probavnoga sustava. Enzimatski sustav prasadi prilikom partusa nerazvijen je i prilagođen probavi kolostruma i mlijeka te se postupno razvija, zahvaljujući međudjelovanju sastojaka hrane, mikrobiota i gena. Nakon odbića, prasad nakratko prestaje jesti i dolazi do kratkotrajnoga zastoja u rastu, narušavanja crijevne strukture i funkcije. Kako bi se probavni sustav pripremio na odbiće, potrebno je na vrijeme započeti prihranu prasadi kvalitetnom, higijenski ispravnom i izbalansiranom krmom.
Keywords
prasad; probavni sustav; perinatalni razvoj; mikrobiota; odbiće
Hrčak ID:
112551
URI
Publication date:
20.12.2013.
Visits: 2.987 *