Skip to the main content

Original scientific paper

Proizvodnja albuminskog sira iz ugušćene sirutke

Davor Baković ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Ljubica Tratnik


Full text: croatian pdf 753 Kb

page 19-23

downloads: 840

cite


Abstract

Poznata je činjenica da se u našim mljekarama sirutka koristi za ishranu stoke, rjeđe suši, a najviše propada. U zadnje vrijeme u svijetu, pa i kod nas nastoji se taj vrijedan nusproizvod (oko 6 % suhe tvari) sirarske industrije što bolje iskoristiti. Uz Centry Whey postupak dobivanja sirutkinih bjelančevina zagrijavanjem i separiranjem, sve više se pojavljuju membranski postupci za odjeljivanje bjelančevina sirutke.

Keywords

sir; albuminski sir; skuta; ugušćena sirutka

Hrčak ID:

115286

URI

https://hrcak.srce.hr/115286

Publication date:

2.1.1979.

Visits: 1.306 *