Skip to the main content

Original scientific paper

Ispitivanje tehnološke kvalitete ovčjeg mlijeka

Natalija Dozet ; Poljoprivredni fakultet, Zmaja od Bosne 8, Sarajevo, BiH
Marko Stanišić
Sonja Bijeljac


Full text: croatian pdf 910 Kb

page 175-182

downloads: 511

cite


Abstract

Ovčje mlijeko, veoma bogato hranjivim komponentama, proizvodi se najvećim dijelom u brdsko-planinskom području naše zemlje. Upotrebljava se skoro isključivo za preradu u sireve i druge mliječne proizvode. Ispitivanje ovčjeg mlijeka omogućava bolje upoznavanje ne samo hranidbene i kvalitetne vrijednosti, nego i tehnoloških svojstava kod prerade u sir. Tehnološko svojstvo ovčjeg mlijeka je u procesima prerade od neobičnog značaja, jer omogućava bolju proizvodnju i postizanje kvaliteta gotovog proizvoda.

Keywords

ovčje mlijeko; tehnološka kvaliteta

Hrčak ID:

115525

URI

https://hrcak.srce.hr/115525

Publication date:

1.8.1979.

Article data in other languages: english

Visits: 1.420 *

accessibility

closePristupačnostrefresh

Ako želite spremiti trajne postavke, kliknite Spremi, ako ne - vaše će se postavke poništiti kad zatvorite preglednik.