Skip to the main content

Original scientific paper

Pokazatelji rasta, vrijednosti lipida u serumu i masnokiselinskog sastava različitih tkiva tovnih pilića hranjenih hranom obogaćenom lanenim uljem tijekom produženog tova.

Kristina Starčević ; Department of Animal Husbandry, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Tomislav Mašek ; Department of Animal Nutrition and Dietetics, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Diana Brozić ; Department of Animal Nutrition and Dietetics, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Natalija Filipović ; Department of Anatomy and Histology, School of Medicine, University of Split, Split, Croatia
Zvonko Stojević ; Department of Physiology and Radiobiology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia


Full text: english pdf 5.561 Kb

page 75-84

downloads: 1.211

cite


Abstract

U radu je istraživan utjecaj 5% dodatka lanenog ulja u hranu za piliće u produženom tovu na pokazatelje rasta, vrijednosti lipida u serumu te masnokiselinski sastav. U pokus je bilo uključeno 30 Ross 308 tovnih pilića, koji su bili podijeljeni u dvije skupine od po 15 jedinki. Prva je skupina pilića u periodu od 25. do 55. dana dobivala hranu obogaćenu s 5% lanenog ulja, dok je druga skupina u istom periodu dobivala hranu s 5% suncokretovog ulja. Zabilježene vrijednosti proizvodnih rezultata i vrijednosti lipida u serumu pokazale su da nema značajne razlike između pokusnih skupina pilića. Masnokiselinski sastav pojedinih tkiva podložan je promjenama ovisno o sastavu hrane što je potvrđeno i ovim istraživanjem. Kod skupine pilića hranjenih dodatkom 5% lanenog ulja utvrđena je značajna razlika ukupnih vrijednosti n3 masnih kiselina (P<0,001) u mišićju batka i trbušnom masnom tkivu. Povećanje n3 višestruko nezasićenih masnih kiselina (PUFA) (P<0,001) rezultira značajnim smanjenjem n6 masnih kiselina (P<0,001) i n6/n3 omjerom u mišićju batka i masnom tkivu. Omjer n6/n3 koji smo utvrdili kod tovnih pilića hranjenih lanenim uljem tijekom produženog razdoblja tova u skladu je s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.

Keywords

tovni pilić; laneno ulje; višestruko nezasićene masne kiseline; n6/n3 omjer

Hrčak ID:

116221

URI

https://hrcak.srce.hr/116221

Publication date:

13.2.2014.

Article data in other languages: english

Visits: 2.408 *