Veterinary Archives, Vol. 84 No. 1, 2014.
Original scientific paper
Pokazatelji rasta, vrijednosti lipida u serumu i masnokiselinskog sastava različitih tkiva tovnih pilića hranjenih hranom obogaćenom lanenim uljem tijekom produženog tova.
Kristina Starčević
; Department of Animal Husbandry, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Tomislav Mašek
; Department of Animal Nutrition and Dietetics, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Diana Brozić
; Department of Animal Nutrition and Dietetics, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Natalija Filipović
; Department of Anatomy and Histology, School of Medicine, University of Split, Split, Croatia
Zvonko Stojević
; Department of Physiology and Radiobiology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Abstract
U radu je istraživan utjecaj 5% dodatka lanenog ulja u hranu za piliće u produženom tovu na pokazatelje rasta, vrijednosti lipida u serumu te masnokiselinski sastav. U pokus je bilo uključeno 30 Ross 308 tovnih pilića, koji su bili podijeljeni u dvije skupine od po 15 jedinki. Prva je skupina pilića u periodu od 25. do 55. dana dobivala hranu obogaćenu s 5% lanenog ulja, dok je druga skupina u istom periodu dobivala hranu s 5% suncokretovog ulja. Zabilježene vrijednosti proizvodnih rezultata i vrijednosti lipida u serumu pokazale su da nema značajne razlike između pokusnih skupina pilića. Masnokiselinski sastav pojedinih tkiva podložan je promjenama ovisno o sastavu hrane što je potvrđeno i ovim istraživanjem. Kod skupine pilića hranjenih dodatkom 5% lanenog ulja utvrđena je značajna razlika ukupnih vrijednosti n3 masnih kiselina (P<0,001) u mišićju batka i trbušnom masnom tkivu. Povećanje n3 višestruko nezasićenih masnih kiselina (PUFA) (P<0,001) rezultira značajnim smanjenjem n6 masnih kiselina (P<0,001) i n6/n3 omjerom u mišićju batka i masnom tkivu. Omjer n6/n3 koji smo utvrdili kod tovnih pilića hranjenih lanenim uljem tijekom produženog razdoblja tova u skladu je s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.
Keywords
tovni pilić; laneno ulje; višestruko nezasićene masne kiseline; n6/n3 omjer
Hrčak ID:
116221
URI
Publication date:
13.2.2014.
Visits: 2.408 *