Review article
ČIMBENICI PROIZVODNJE I KEMIJSKOG SASTAVA KOZJEG MLIJEKA
Iva Dolenčić Špehar
orcid.org/0000-0002-8036-583X
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Boro Mioč
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Abstract
Pozitivan učinak na probavni sustav čovjeka i ublaţavanje alergijskih reakcija sve češće smještaju kozje mlijeko na sam vrh prehrambenog lanca. Kozje mlijeko karakterističnog je mirisa i okusa koji je nerijetko posljedica pucanja masnih globula uslijed nepravilne manipulacije s mlijekom tijekom i nakon muţnje. Globule mliječne masti kozjeg mlijeka su sitne (<4,5μm) i sadrţe hlapljive masne kiseline koje su odgovorne za „izražen“ miris i okus kozjeg mlijeka. Kozje mlijeko ima drugačiju strukturu proteina jer sadrži približno osam puta manje αS1-kazeina nego kravlje mlijeko te je stoga preporučljivo djeci sklonoj alergijama na proteine kravljeg mlijeka.
Proizvodnja i prerada kozjeg mlijeka osobito je intenzivna u razvijenim zemljama u kojima brojna obiteljska gospodarstva dohodak ostvaruju primarno uzgojem koza i proizvodnjom mlijeka. Na kvalitetu, kemijski sastav i količinu proizvedenoga mlijeka utječu genotip i vanjski utjecaji koji obuhvaćaju hranidbu, stadij, redoslijed i trajanje laktacije, tjelesnu razvijenost koze, veličinu legla, sezonu jarenja, zdravlje životinja, sezonske promjene, okolišne utjecaje i drugo. U radu su navedene karakteristike te najvažniji čimbenici koji utječu na količinu i kemijski sastav kozjeg mlijeka.
Keywords
kozje mlijeko; kemijski sastav; globule mliječne masti; proizvodnja mlijeka
Hrčak ID:
118015
URI
Publication date:
15.11.2013.
Visits: 2.116 *