Skip to the main content

Original scientific paper

"Frane Petrić i Giordano Bruno, protagonisti paradigmatske preobrazbe filozofije prirode u renesansi: Epistemološka razmatranja"

Igor Škamperle ; Facoltà di Lettere e Filosofia, Universita di Lubiana, Reppublica di Slovenia


Full text: italian pdf 751 Kb

page 453-465

downloads: 571

cite


Abstract

Članak donosi pregled ključnih momenata u paradigmatičnoj preobrazbi paradigme filozofije prirode u renesansi, i to kroz prijedlog epistemoloških rezova koji su obilježili znanstvenu revoluciju na teorijskom i filozofskom planu. S kritike peripatetičke filozofije prelazi se u 15. stoljeću na nove interpretacije platoničkih i novoplatoničkih tekstova, preko strogog razračunavanja s tradicionalnim peripatetičkim poimanjem prirode koje je Frane Petrić naumio zamijeniti pojmovima izvedenim iz predsokratovske filozofije, pa sve do složenog renesansnog shvaćanja prirode koje, premda vitalno i evolutivno, nije uključivalo matematiku; u onodobnoj filozofiji ona je i dalje empirijska metoda mjerenja, kvantitativna, te joj je na taj način zapriječena uloga uzročnog i ontološkog objašnjenja. U okvirima evolutivnog razumijevanja univerzuma, potencijalno beskonačnog, upravo se to ukazuje kao inovativni doseg i istodobno ograničenje filozofije prirode Frane Petrića i Giordana Bruna. U ovom se prilogu nastoje istaknuti konvergencije i divergencije u njihovu mišljenju.

Keywords

Frane Petrić / Franciscus Patricius / Francesco Patrizi, Giordano Bruno, epistemologija, peripatetička tradicija, naturalizam, kozmološka evolucija, matematika

Hrčak ID:

118723

URI

https://hrcak.srce.hr/118723

Article data in other languages: italian

Visits: 1.045 *