Short communication, Note
LIPIDNA PEROKSIDACIJA KOD DIMLJENOG AFRIČKOG SOMA TRETIRANOG MARINADOM Moringa oleifera, SOLJU I BUTIL HIDROKSI ANISOLOM
Kazeem Dauda Adeyemi
orcid.org/0000-0002-6719-2081
; Department of Animal Production, University of Ilorin, Ilorin, Nigeria
Aminat Mustapha Ahmed El-Imam
; Department of Microbiology, University of Ilorin, Ilorin, Nigeria
Ayotunde Oluwatunbo Olorunsanya
; Department of Animal Science, Ibrahim Badamosi Babangida University, Lapai, Nigeria
Foluke Eunice Sola-ojo
; Department of Animal Production, University of Ilorin, Ilorin, Nigeria
Olaife Salome Olatunji
; Department of Animal Production, University of Ilorin, Ilorin, Nigeria
Kehinde Mathias Okukpe
; Department of Animal Production, University of Ilorin, Ilorin, Nigeria
Olusegun Oyeshina Dosunmu
; Godbet Homestead Fish Farm, Ilorin, Nigeria
Rafiat Morolayo Shittu
; Department of Animal Production, University of Ilorin, Ilorin, Nigeria
Olayinka Ramota Karim
; Department of Home-Economics and Food Science, University of Ilorin, Ilorin, Nigeria
Ismail Adewale Fatai
; Department of Animal Production, University of Ilorin, Ilorin, Nigeria
Abstract
Sušena dimljena riba izložena je lipidnoj peroksidaciji, što može smanjiti kvalitetu krajnjeg proizvoda, ali i ugroziti zdravlje potrošača. Ovim istraživanjem ispitanoje potencijalno antioksidantsko djelovanje marinade Moringa oleifera na stabilnost oksidacije kod dimljenog soma te je ono uspoređeno s djelovanjem soli i butil hidroksi anisola (BHA), sintetičkog antioksidanta.Obrađeno je 72 primjeraka soma (208 ± 6 g),a ravnomjerno su raspoređeni u 6 skupina tretiranih antioksidansima te izloženih vrućem dimu. Skupine s obzirom na vrstu tretmana i postotak izloženosti bile su sljedeće: kontrolna skupina (0%), 3 skupine somovatretiranih marinadom Moringa oleifera (MOM)(1%, 2% i 3%), somovi u rasolu (w/v) (5%) i somovi u butil hidroksi anisolu (w/v) (0,2%). Dimljena riba bila je pohranjena na sobnoj temperaturi (35 ± 10C)8 tjedana. Peroksidacija lipida tjedno je praćena pomoću ispitivanja tiobarbiturnom kiselinom (TBA). Rezultati su pokazali smanjenje lipidne peroksidacijekod skupina somova u marinadi Moringa oleifera i u butil hidroksi anisolu (p<0,05), za razliku od rezultata povećane lipidne peroksidacije kod somova iz kontrolne skupine (0,94 mg/MDA/kg) i onih tretiranih solju (0,92 mg/MDA/kg). Dakle, reaktivne promjene prilikom ispitivanja tiobarbiturnom kiselinom (TBARS)su kod pojedinih skupina somova bile manje: uzorci tretirani 1% marinadom Moringa oleifera (0,44 mg/MDA/kg), uzorci tretirani 2% i 3% istom marinadom (0,88 mg/MDA/kg; 0,85 mg/MDA/kg) i uzorci tretirani BHA-om (0,80 mg/MDA/kg). Tijekom izloženosti riba prije navedenim uvjetima, praćen je proces kvarenjariba uzrokovan oksidacijom. Prirast je bio intenzivniji u kontrolnoj i skupini riba tretiranih solju (p<0,05). Nema značajne razlike kod skupina riba tretiranih marinadomMoringa oleifera i onih tretiranih butil hidroksi anisolom. Marinada Moringa oleifera mogla bi se u osmotjednom periodu izloženosti dimljenog afričkog soma koristiti kao alternativa za BHA u suzbijanju lipidneperoksidacije.
Keywords
antioksidant; BHA; sol; Moringa; lipidna peroksidacija
Hrčak ID:
119874
URI
Publication date:
31.3.2014.
Visits: 2.625 *