Skip to the main content

Review article

Communio i Successio u teologiji Petrove službe

Niko Ikić orcid id orcid.org/0000-0001-5634-0387 ; Catholic Faculty of Theology, University of Sarajevo, Kaptol 7, 71000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina


Full text: croatian pdf 147 Kb

page 219-231

downloads: 378

cite


Abstract

Da bi danas odnos Petrove službe prema episkopatu u otajstvu Crkve imao svoje teološko utemeljenje, potrebno je Petrovu službu smjestiti u prave teološke okvire Drugoga vatikanskog sabora. Do sada je tumačenje i interpretacija Petrove službe očevidno podlijegala snažnim utjecajima povijesnih razdoblja.
U duhu dokumenata Drugoga vatikanskog sabora teologija je sada u prilici bez većeg pritiska tražiti teološki modus vivendi et agendi primata i nezabludivosti ove službe u odnosu na episkopat i otajstvo Crkve. U ovom se članku ove stvarnosti promatraju u eklezijalnom i sakramentalnom okviru, smatrajući da Petrova služba u njima doseže svoju dubinu i izrasta u svoju visinu. U tom se smislu ovdje propituju pojmovi communio i successio u relaciji Petrove službe i zaključuje da se zajedništvu Crkve i Crkava ne protive papinski primat i nezabludivost, koji izviru i ulijevaju se u pojam communio, a successio izražava jamstvo pravovjernosti i svjedočenja, izvor je sakramentalnosti i jedinstva koje garantira nasljedstvo osoba.

Keywords

communio, succesio, primat, biskupski kolegij, sakramentalnost

Hrčak ID:

122539

URI

https://hrcak.srce.hr/122539

Article data in other languages: english

Visits: 905 *