Review article
https://doi.org/10.2478/10004-1254-65-2014-2541
Stalna kronična upala niskoga stupnja zbog suvremenog načina prehrane potiče pretilost i osteoporozu
Jasminka Z. Ilich
; Department of Nutrition, Food and Exercise Sciences, Florida State University, Tallahassee, Florida, USA
Owen J. Kelly
; Adult Clinical Nutrition, Abbott Nutrition, Columbus, Ohio, USA
Youjin Kim
; Bayer CropScience Ltd. Seoul, South Korea
Maria T. Spicer
; Department of Nutrition, Food and Exercise Sciences, Florida State University, Tallahassee, Florida, USA
Abstract
Pojedina univerzalna svojstva prehrane hominina prije pojave poljodjelstva izrazito se razlikuju od suvremene prehrane. Prehrambene navike hominina vjerojatno su bile ograničene na plodove divljeg bilja i lovinu; više od 70 % moderne prehrane odnosi se na konzumaciju rafiniranih šećera, biljnih ulja, žitarica i mliječnih prerađevina. Moderna je prehrana s višim unosom masti također dovela do nepovoljnijeg omjera omega-6 i omega-3 višestruko nezasićenih masnih kiselina (engl. krat. PUFA), koji pridonosi održavanju kronične upale niskoga stupnja, a time i nastanku mnogih kroničnih bolesti, uključujući pretilost i osteoporozu. U ovom se preglednom članku opisuju promjene uslijed modernog načina prehrane, s posebnim osvrtom na vrste i količine konzumirane masti. Također se objašnjavaju nedostatci moderne prehrane s obzirom na upalne procese te međusobna povezanost između pretilosti i upalnih procesa, koji su usto i poveznica između pretilosti i osteoporoze. U članku se iznose saznanja o tome da pretjerana konzumacija omega-6 masnih kiselina uz nedostatnu konzumaciju omega-3 masnih kiselina dovodi do kronične upale niskoga stupnja i povišenih vrijednosti reaktivnih kisikovih čestica (ROS), a time i do pomaka u mezenhimskih matičnih stanica (prekursora osteoblasta i adipocita) prema povećanoj adipogenezi i smanjenoj osteoblastogenezi. Uz povećanu sintezu upalnih citokina zbog pretilosti, moderna prehrana s nepovoljnim omjerom omega-6 i omega-3 kiselina u korist prvih nastavlja poticati pretilost i osteoporozu jer održava i pogoršava kroničnu upalu.
Keywords
adipociti; citokini; ikosanoidi; mezenhimske matične stanice; omega-3 masne kiseline; omega-6 masne kiseline; osteoblasti; osteoklasti; višestruko nezasićene masne kiseline
Hrčak ID:
122919
URI
Publication date:
11.6.2014.
Visits: 3.433 *