Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.2478/10004-1254-65-2014-2541

Stalna kronična upala niskoga stupnja zbog suvremenog načina prehrane potiče pretilost i osteoporozu

Jasminka Z. Ilich ; Department of Nutrition, Food and Exercise Sciences, Florida State University, Tallahassee, Florida, USA
Owen J. Kelly ; Adult Clinical Nutrition, Abbott Nutrition, Columbus, Ohio, USA
Youjin Kim ; Bayer CropScience Ltd. Seoul, South Korea
Maria T. Spicer ; Department of Nutrition, Food and Exercise Sciences, Florida State University, Tallahassee, Florida, USA


Full text: english pdf 744 Kb

page 139-147

downloads: 1.191

cite


Abstract

Pojedina univerzalna svojstva prehrane hominina prije pojave poljodjelstva izrazito se razlikuju od suvremene prehrane. Prehrambene navike hominina vjerojatno su bile ograničene na plodove divljeg bilja i lovinu; više od 70 % moderne prehrane odnosi se na konzumaciju rafiniranih šećera, biljnih ulja, žitarica i mliječnih prerađevina. Moderna je prehrana s višim unosom masti također dovela do nepovoljnijeg omjera omega-6 i omega-3 višestruko nezasićenih masnih kiselina (engl. krat. PUFA), koji pridonosi održavanju kronične upale niskoga stupnja, a time i nastanku mnogih kroničnih bolesti, uključujući pretilost i osteoporozu. U ovom se preglednom članku opisuju promjene uslijed modernog načina prehrane, s posebnim osvrtom na vrste i količine konzumirane masti. Također se objašnjavaju nedostatci moderne prehrane s obzirom na upalne procese te međusobna povezanost između pretilosti i upalnih procesa, koji su usto i poveznica između pretilosti i osteoporoze. U članku se iznose saznanja o tome da pretjerana konzumacija omega-6 masnih kiselina uz nedostatnu konzumaciju omega-3 masnih kiselina dovodi do kronične upale niskoga stupnja i povišenih vrijednosti reaktivnih kisikovih čestica (ROS), a time i do pomaka u mezenhimskih matičnih stanica (prekursora osteoblasta i adipocita) prema povećanoj adipogenezi i smanjenoj osteoblastogenezi. Uz povećanu sintezu upalnih citokina zbog pretilosti, moderna prehrana s nepovoljnim omjerom omega-6 i omega-3 kiselina u korist prvih nastavlja poticati pretilost i osteoporozu jer održava i pogoršava kroničnu upalu.

Keywords

adipociti; citokini; ikosanoidi; mezenhimske matične stanice; omega-3 masne kiseline; omega-6 masne kiseline; osteoblasti; osteoklasti; višestruko nezasićene masne kiseline

Hrčak ID:

122919

URI

https://hrcak.srce.hr/122919

Publication date:

11.6.2014.

Article data in other languages: english

Visits: 3.433 *