Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.5552/drind.2014.1256

Biološka otpornost johovine termički modificirane u ulju

Robert Lacić ; Ministry of Agriculture, Directorate for Forestry, Hunting and Wood Industry, Zagreb, Croatia
Marin Hasan orcid id orcid.org/0000-0003-0195-7464 ; Faculty of Forestry, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Jelena Trajković ; Faculty of Forestry, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Bogoslav Šefc ; Faculty of Forestry, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Branimir Šafran ; Faculty of Forestry, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Radovan Despot ; Faculty of Forestry, University of Zagreb, Zagreb, Croatia


Full text: english pdf 763 Kb

page 143-150

downloads: 1.125

cite


Abstract

U radu su prezentirani preliminarni rezultati biološke otpornosti drva johe (Alnus glutinosa) termički modificiranoga u sojinu ulju protiv čistih kultura gljiva truležnica (Postia placenta i Trametes versicolor) u laboratorijskim uvjetima metodom mini blok prema CEN TS 15083-1. Modifikacija je izvedena zagrijavanjem uzoraka uronjenih u sojino ulje sobne temperature. Četiri načina termičke modifikacije razlikovala su se po trajanju držanja drva (6 i 10 sati) na konačnoj temperaturi (180 i 200 ºC). Usto je određena i prirodna otpornost johovine u usporedbi s prirodnom otpornosti bukovine kao referentne prirodno slabo otporne vrste drva. Mjereno je povećanje mase modifikacijom (DMM) i gubitak mase djelovanjem spomenutih gljiva (GMG). Nakon modifikacije pri višoj temperaturi DMM drva johe bio je manji nego nakon modifi kacije pri nižoj temperaturi. Slično tome, dulji je tretman rezultirao nižim DMM-om nego kraći tretman. Rezultati su potvrdili povećanje biološke otpornosti modificirane johovine protiv obje testirane gljive truležnice. S povećanjem temperature modifikacije znatno se povećava biološka otpornost protiv obje gljive, dok produljenje vremena zagrijavanja ima blagi učinak povećanja biološke otpornosti. Utjecaj modifikacije na povećanje biološke otpornosti veći je protiv gljive smeđe truleži P. placenta. Utvrđeno je da je veći gubitkom mase modificiranih uzoraka djelovanjem gljive T. versicolor (u usporedbi s gubitak mase djelovanjem gljive P. placenta) najvjerojatnije nastao zbog razaranja preostalog ulja u drvu nakon modifikacije. Dokaz tome je crvena boja mikroskopskih preparata modificiranih uzoraka (postojanje lignina) te lokalna plava obojenost u lumenima traheja (nedostatak lignina). U lumenima traheja ostalo je najviše ulja nakon modifi kacije, pa se tu ujedno i najjače razvio micelij gljive bijele truleži T. versicolor, koji je, osim razgradnje ulja, djelomično uništio i lignin. Rezultati su pokazali da johovina termički modificirana u biljnom ulju, prema testiranim režimima, nije primjerena za upotrebu u razredima opasnosti 3 i višima.

Keywords

Postia placenta; razredi opasnosti; razred trajnosti; sojino ulje; Trametes versicolor

Hrčak ID:

123171

URI

https://hrcak.srce.hr/123171

Publication date:

18.6.2014.

Article data in other languages: english

Visits: 2.050 *