Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.11608/sgnj.2014.19.027

Prehrana bolesnika na liječenju dijalizom

Goran Halovanić ; General Hospital Ogulin, Bolnička ulica 38, 47300 Ogulin, Croatia


Full text: croatian pdf 131 Kb

page 127-130

downloads: 2.475

cite


Abstract

U radu se opisuju metode prehrane u bolesnika kod kojih je u uporabi metoda liječenja hemodijalizom ili peritonejskom dijalizom. Opisuje se važnost uporabe najvažnijih namirnica, njihove energetske vrijednosti te njihova zastupljenost u svakodnevnoj prehrani. Kod pacijenata na dijalizi znatno je povećan rizik od nastanka malnutricije te je stoga prehrana iznimno važna za njihov život te tijek liječenja. Bubrezi su važni organi za eliminaciju štetnih produkata metabolizma
[citokini i anafilatoksini], kao i za izlučivanje tjelesnih tekućina.
Unošenjem prikladnih namirnica organizmu se olakšava kontrola nakupljanja štetnih produkata metabolizma u organizmu te se omogućava olakšana funkcija bubrega. Svaka promjena prehrambenih navika teška je. Stoga uvijek treba imati na umu da je svaki čovjek individual, te stoga pacijente koji se nalaze na terapiji kroničnom dijalizom treba kontinuirano pratiti, posebice u odnosu na
starosnu dob, tjelesnu konstituciju, i naći za njih najbolji prehrambeni dijetni režim.

Keywords

prehrana; dijaliza; bubrezi; otpadne tvari; dijeta

Hrčak ID:

124519

URI

https://hrcak.srce.hr/124519

Publication date:

6.7.2014.

Visits: 4.090 *