Skip to the main content

Preliminary communication

MORFOLOŠKE ZNAČAJKE KLIJANACA OBIČNE SMREKE (Picea abies L., H. Karst.) U RAZLIČITIM pH OTOPINAMA

Damir DRVODELIĆ orcid id orcid.org/0000-0003-1948-0692 ; Faculty of Forestry, Department of Forest Ecology and Silviculture, University of Zagreb, Zagreb
Milan ORŠANIĆ ; Faculty of Forestry, Department of Forest Ecology and Silviculture, University of Zagreb, Zagreb
Vibor ROJE ; Faculty of Forestry, Department of Forest Ecology and Silviculture, University of Zagreb, Zagreb
Marko TEPŠIĆ ; Dvor


Full text: croatian pdf 389 Kb

page 397-405

downloads: 598

cite


Abstract

U radu su prikazni rezultati morfloških značajki klijanaca obične smreke (Picea abies L., H. Karst.) u različitim pH otopinama. Sjeme je tretirano s 10 različitih pH otopina, u rasponu pH od 1,5 do 6,0 (povećanje svakih 0,5). Vodene otopine priređene su susljednim razrjeđivanjem ishodne, koncentrirane sumporne kiseline (H2SO4) i ultračiste vode (<18 MΩ cm). Za kontrolu je korištena ultračista voda. Ispitivanje je provedeno u laboratoriju prema uvjetima koje propisuje ISTA (International Seed Testing Association).
U tri navrata (7, 14 i 21 dan) obavljena je procjena klijanaca u skladu s pravilima ISTA. Digitalnim fotoaparatom fotografirani su svi nepravilni klijanci. Izrađen je katalog sa slikom i opisom nepravilnih klijanaca s obzirom na pH otopine. Rezultati ovog istraživanja od velike su koristi za razumijevanje morfologije klijanaca kod prirodne obnove smrekovih šuma u promijenjenim ekološkim uvjetima (kisele kiše, zakiseljavanje tala). Osim dobrog uroda, preduvjet uspješne prirodne obnove smrekovih šuma između ostaloga su i pravilni klijanci.

Keywords

morflogija klijanca, pravilan klijanac, nepravilan klijanac, pH-otopina, obična smreka

Hrčak ID:

129598

URI

https://hrcak.srce.hr/129598

Article data in other languages: english

Visits: 1.103 *