Skip to the main content

Original scientific paper

MARKO MARULIĆ I PADOVA*

Bratislav Lučin orcid id orcid.org/0000-0003-2356-0353 ; Književni krug Split – Marulianum, Split


Full text: croatian pdf 1.943 Kb

page 39-58

downloads: 786

cite


Abstract

U radu se analiziraju izvori koji govore o vezama Marka Marulića
s Padovom. Osobita je pozornost posvećena pretpostavci (koja se još uvijek povremeno pojavljuje u literaturi) da je on u tom gradu studirao. Pokazuje se da za nju nema temelja ni u Marulićevim djelima, ni u djelima njegovih suvremenika, ni u arhivskim izvorima. Jedini konkretan trag mogao bi biti crtež amblema velikaške obitelji Carrara (‘il carro carrarese’), koji se nalazi na početku jednoga Marulićeva autografnog rukopisa; nažalost, nije moguće utvrditi potječe li crtež od Marulića ili od kojega kasnijeg vlasnika kodeksa. Jedna grana obitelji Marulić posjedovala je u Padovi kuću, no ne znamo je li Marko u njoj ikada boravio.
Raspoloživi podatci govore da su Marulićeve veze s Padovom bile brojne, ali neizravne: temeljile su se na onom što je o gradu
doznavao iz knjiga i, još više, od članova obitelji i prijatelja koji su ondje živjeli i studirali. U Padovi Marulićevo ime ipak nije ostalo nepoznato: o tome svjedoči sedamnaest primjeraka starih izdanja njegovih knjiga koja se čuvaju u tamošnjim knjižnicama.

Keywords

Marko Marulić; Padova; životopis; humanističko obrazovanje

Hrčak ID:

129881

URI

https://hrcak.srce.hr/129881

Publication date:

23.12.2013.

Visits: 1.538 *