Skip to the main content

Professional paper

RUDARSKA DJELATNOST U REPUBLICI HRVATSKOJ

Dragan Krasić
Andrija Mikulić


Full text: croatian pdf 703 Kb

page 46-58

downloads: 487

cite

Full text: english pdf 703 Kb

page 46-58

downloads: 720

cite


Abstract

Niz rješenja koja su uređena važećim Zakonom o rudarstvu (usvojenim dana 26. travnja 2013. godine na 8. sjednici Hrvatskoga sabora) za cilj ima rješavanje nedostataka Zakona o rudarstvu ("Narodne novine", br. 75/09 i 49/11) koji su uočeni u redovitoj praksi tijela nadležnih za rudarstvo u Republici Hrvatskoj, odnosno davanje koncesije za eksploataciju koje se provodi na temelju samo jednog javnog nadmetanja u jedinstvenom postupku koji se sastoji od četiri faze, a isto je u potpunosti usklađeno s odredbama novoga Zakona o koncesijama ("Narodne novine", broj 143/2012). Navedenim se rudarskim gospodarskim subjektima omogućava pravna sigurnost u cilju značajnih ulaganja u rudarsku djelatnost, poglavito istraživanja i eksploatacije mineralnih sirovina.
Osim navedenoga, važećim Zakonom o rudarstvu omogućena je učinkovitija kontrola eksploatiranih količina mineralnih sirovina i plaćanja naknada za koncesiju, propisuje se postupak za sanaciju prostora i izvođenje rudarskih radova u posebnim situacijama (propisi o zaštiti okoliša i/ili propisi o uređenju prostora), napravljena je prilagodba propisa za posebne slučajeve eksploatacije (npr. morska sol, građevni pijesak i šljunak s morskog dna, skladištenje ugljikovodika i trajno zbrinjavanje plinova u geološkim strukturama), jasno su propisana stečena prava, odnosno obveza usklađenja prije izdanih akata s odredbama važećeg Zakona o rudarstvu, određeno je donošenje podzakonskih akata za provedbu Zakona.
Zaključno, važećim Zakonom o rudarstvu omogućit će se još efikasnija i transparentnija primjena davanja koncesija u rudarstvu tj. eksploatacije mineralnih sirovina, štoće se pozitivno odraziti na intenzivnija ulaganja, jačanje gospodarske aktivnosti, povećanjeopćih poreznih prihoda, prihoda od koncesija, te na otvaranje novih radnih mjesta.

Keywords

Hrčak ID:

130912

URI

https://hrcak.srce.hr/130912

Publication date:

23.5.2013.

Article data in other languages: english

Visits: 2.362 *