Skip to the main content

Original scientific paper

Ideologizacija mladih u Bosni i Hercegovini na primjeru Titovog fonda za stipendiranje mladih radnika i radničke djece Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine (1974. - 1986)

Aida Ličina Ramić ; Institute of History, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina


Full text: croatian pdf 415 Kb

page 475-494

downloads: 430

cite

Full text: english pdf 415 Kb

page 475-494

downloads: 746

cite


Abstract

U ovom ćemo radu prezentirati proces ideologizacije mladih u Socijalističkoj Republici Bosni i Hercegovini na osnovi primjera rada Titova fonda za stipendiranje mladih radnika i radničke djece Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine. Mlade se ideologiziralo dobro organiziranim i ozbiljno osmišljenim sistemom u kojem je prosvjetna politika igrala značajnu ulogu. U sistemu prosvjetne politike stipendiranje je bilo jedan od instrumenata u ostvarivanju zadanih ciljeva. Titov se fond izdvaja kao dobar primjer jer se po svojoj strukturi organizacije, od savezne do općinske razine, te po obimu poslova udaljio od djelatnosti sličnih institucija. Rad Titova fonda prezentirat ćemo na osnovi arhivske građe te onodobnoga tiska, a za kontekstualizaciju određenih pitanja poslužit će nam odgovarajuća literatura.

Keywords

Titov fond za stipendiranje mladih radnika i radničke djece Socijalističke Republike Bosne i Hercegovi; Socijalistička Republika Bosna i Hercegovina; Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija; stipendiranje; ideologizacija; omladinske radne akcije

Hrčak ID:

131255

URI

https://hrcak.srce.hr/131255

Publication date:

17.12.2014.

Article data in other languages: english

Visits: 1.882 *