Agriculture, Vol. 20 No. 2, 2014.
Original scientific paper
UTJECAJ EKOLOŠKI PRIHVATLJIVIH TRETMANA NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST U PLODOVIMA JAGODA TIJEKOM SKLADIŠTENJA
Ivna Štolfa
orcid.org/0000-0002-6052-6624
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Department of Biology, Osijek, Croatia
Sead Marić
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Department of Biology, Osijek, Croatia
Sanela Marić
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Department of Biology, Osijek, Croatia
Aleksandar Stanisavljević
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek
Rosemary Vuković
; osip Juraj Strossmayer University of Osijek, Department of Biology, Osijek, Croatia
Martina Varga
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Department of Biology, Osijek, Croatia
Abstract
Pravilno skladištenje voća učinkovit je način za održavanje kvalitete i nutritivne vrijednosti plodova nakon berbe. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi kako ekološki prihvatljivi tretmani (otopina salicilne kiseline, otopina koloidnoga srebra i ozon) utječu na ukupnu antioksidacijsku aktivnost u plodovima jagoda (Fragaria x ananassa Duch.) sorte Albion tijekom 7 dana skladištenja pri 4°C. Koncentracije askorbinske kiseline, ukupnih fenola i ukupna antioksidacijska aktivnost u plodovima jagoda određeni su spektrofotometrijski. Svi primijenjeni tretmani prouzročili su povećanje koncentracije askorbinske kiseline u plodovima jagoda, što potvrđuje povoljno djelovanje navedenih tretmana na očuvanje kvalitete i nutritivne vrijednosti plodova. Tretman otopinom salicilne kiseline bio je najučinkovitiji, jer je prouzročio značajno povećanje koncentracije fenola, askorbinske kiseline i ukupne antioksidacijske aktivnosti na kraju perioda skladištenja.
Keywords
jagoda; uvjeti skladištenja; fenoli; askorbinska kiselina; ukupna antioksidacijska aktivnost
Hrčak ID:
131504
URI
Publication date:
22.12.2014.
Visits: 2.209 *