Original scientific paper
PROFIL INTRAMUSKULARNIH MASNIH KISELINA TOVNIH BIKOVA IZ INTENZIVNOG UZGOJA
Danijel Karolyi
orcid.org/0000-0003-0409-9071
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Antonija Jakupec
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Abstract
Profil intramuskularnih masnih kiselina (MK) mesa goveda istraživan je na uzorku simentalskih tovnih bikova iz intenzivnog sustava uzgoja u Hrvatskoj. Smještaj životinje bio je unutar objekata u zajedničkim betonskim boksovim na rešetkastom podu (RP grupa, n=15) ili na punom podu uz steljenje (PP grupa, n=15). Hranidba u obje grupe bila je u obliku potpuno izmiješanog obroka sastavljenog iz silaže kukuruznog zrna i stabljike, super koncentrata i sijena (prosječni sastav kg obroka: 599 g ST, 76 g sirovog proteina i 4,59 MJ ME). Bikovi su zaklani pri sličnoj dobi (494±17 dana) i tjelesnoj masi (597,5±56,4 kg) te je određen sadržaj intramuskularne masti (IMM, g/kg) i sastav MK (g/100g of total FA) M. longissimus thoracis-a. Prosječan sadržaj IMM iznosio je 25,49±9,21, dok su najzastupljenije MK bile C18:1 (36,28±3,99), C16:0 (22,61±1,81), C18:0 (17,18±1,71) i C18:2n-6 (9,15±3,08). Prosječni sadržaji ukupnih zasićenih MK (ZMK) i mono-nezasićenih MK (MNK) iznosili su 44,33±1,89 i 41,78±4,31, dok je sadržaj ukupnih poli-nezasićenih MK (PNMK) bio 13,89±4,72, s prosjecima ukupnih n-6 i n-3 PNMK od 12,93±4,52, odnosno 0,68±0,24. Omjeri PNMK/ZMK i n-6/n-3 bili su izvan nutritivno preporučenih vrijednosti, dok je sadržaj korisne konjugirane linolne kiseline (KLK) u prosjeku iznosio 0,285±0,082 g/100g ukupnih MK. Tip poda nije imao značajniji utjecaj na MK profil, osim nešto višeg sadržaja KLK i C20:1 te nižeg sadržaja C12:0 i n-6/n-3 omjera u RP grupi. Zaključeno je da dobiveni rezultati ukazuju na potrebu za hranidbenom strategijom koja može poboljšati nutritivnu kakvoću MK u goveđem mesu iz intenzivnog sustava proizvodnje.
Keywords
govedina; simentalska pasmina; intramuskularna mast; masne kiseline; tip poda
Hrčak ID:
135259
URI
Publication date:
30.6.2014.
Visits: 1.391 *