Skip to the main content

Original scientific paper

Neolitički prijelaz na zemljoradnju na sjevernom Jadranu. Tolerancija laktoze, mljekarstvo i lipidni biomarkeri na keramici

Mihael Budja ; University of Ljubljana, Faculty of Arts, Department of Archaeology, Ljubljana, Slovenia


Full text: croatian pdf 974 Kb

page 53-75

downloads: 619

cite

Full text: english pdf 974 Kb

page 53-75

downloads: 793

cite


Abstract

U ovom se radu razmatra neolitički prijelaz na zemljoradnju na sjevernom Jadranu, tolerancija laktoze, mljekarstvo i lipidni biomarkeri na keramici. Iako arheološki i biokemijski podaci ukazuju da je mljekarstvo bilo prihvaćeno u neolitiku u Europi, arheogenetički podaci otkrivaju nedostatak alelske varijante –13910*T i nultu perzistenciju kod europskih neolitičkih populacija. Istraživanje na primjeru Male Triglavce pokazuje da je ranoneolitička privreda bila miješanog tipa u prostoru Caput Adriae. Sastojala se od mlijeka i mliječnih proizvoda, životinjskih mesnih proizvoda, slatkovodne ribe raznih biljaka. Stočari vlaške kulture su raspolagali širim spektrom resursa osim ovaca i koza i mogli su fermentiranjem mlijeka proizvesti niz trajnih proizvoda s malim udjelom laktoze.

Keywords

neolitik na Jadranu; vlaška kultura; demička difuzija; prijelaz na zemljoradnju; mljekarstvo; laktazna perzistencija; lipidi; keramika

Hrčak ID:

136342

URI

https://hrcak.srce.hr/136342

Publication date:

7.12.2014.

Article data in other languages: english

Visits: 2.635 *