Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.1515/aiht-2015-66-2577

Razine aeroalergena soje za vrijeme iskrcavanja na lučkom doku

Howard Mason orcid id orcid.org/0000-0003-4782-240X ; Health and Safety Laboratory, Buxton, Spain
Susana Gómez-Ollés ; Servicio de Neumología Hospital Universitario Vall d’Hebron, Barcelona, CIBER Enfermedades Respiratorias (CIBERES), Spain
Maria-Jesus Cruz ; Servicio de Neumología Hospital Universitario Vall d’Hebron, Barcelona, CIBER Enfermedades Respiratorias (CIBERES), Spain
Ian Smith ; Health and Safety Laboratory, Buxton, Spain
Gareth Evans ; Health and Safety Laboratory, Buxton, Spain
Andrew Simpson ; Health and Safety Laboratory, Buxton, Spain
Peter Baldwin ; Health and Safety Laboratory, Buxton, Spain
Gordon Smith ; Health and Safety Executive, Newcastle, UK


Full text: english pdf 372 Kb

page 23-28

downloads: 572

cite


Abstract

Soja je gotovo u cijelome svijetu važan poljoprivredni proizvod, pa se prevozi često i u velikim količinama. Sadrži mnoštvo poznatih alergena, a korištenje proizvoda od soje i rukovanje njima prilikom iskrcavanja robe povezivani su s pojavama profesionalne astme. Razine dvaju inhalacijskih alergena, soja tripsin inhibitora (STI) i hidrofobnog proteina sojina zrna (HSP), mjerene su u uzorcima zraka prikupljenim osobnim uzorkovačem i stacionarnim uzorkovačima u jednom britanskom lučkom doku tijekom 3 dana iskrcavanja triju pošiljaka prerađena sojina zrna i kuglica sojine mahune. Također je provedena analiza ukupnih topivih proteina i gravimetrijska analiza prašine. Rezultati gravimetrijske analize uzoraka prikupljenih osobnim uzorkovačem bili su dobrano ispod polovice trenutačne granice izloženosti u Velikoj Britaniji (10 mg m-3 za prašinu sjemena) i općenito ispod 0,5 mg m-3 kod statičnih uzoraka, a razine STI-a i HSP-a u zraku prikupljenom stacionarnim uzorkovačem bile su unutar raspona 0-3.071, odnosno 11-12.629 ng m-3. Korelacija između ta dva alergena bila je dobra (Rank Spearmanov koeficijent 0,74). Rezultati ovoga istraživanja pokazali su da je HSP precizniji pokazatelj izloženosti soji od STI-a, no samo za sojine mahune; STI bi mogao biti precizniji pokazatelj u pogledu proizvoda od sojine ljuske ili zrna. Obje su se vrijednosti pokazale preciznim tehnikama za praćenje izloženosti sojinim alergenima. Razina endotoksina u pošiljci sojinih mahuna bila je 15 do 60 puta veća od one u dvjema pošiljkama usitnjenog zrna.

Keywords

alergeni; uzorci zraka; praćenje okolišnih parametara; hidrofobni protein sojina zrna (HSP); soja tripsin inhibitor (STI)

Hrčak ID:

136507

URI

https://hrcak.srce.hr/136507

Publication date:

18.3.2015.

Article data in other languages: english

Visits: 1.638 *