Drvna industrija, Vol. 66 No. 1, 2015.
Original scientific paper
https://doi.org/10.5552/drind.2015.1412
Obilježja procesa obrade na horizontalnoj tračnoj pili trupčari pri piljenju zamrznute bukovine
Mikuláš Siklienka
; Technical University of Zvolen, Faculty of Wood Technology, Zvolen, Zvolen, Slovak Republic
Richard Kminiak
; Technical University of Zvolen, Faculty of Wood Technology, Zvolen, Zvolen, Slovak Republic
Filip Argay
; Technical University of Zvolen, Faculty of Wood Technology, Zvolen, Zvolen, Slovak Republic
Branimir Šafran
; University of Zagreb, Faculty of Forestry, Department of Wood Technology, Zagreb, Croatia
Igor Đukić
; University of Zagreb, Faculty of Forestry, Department of Wood Technology, Zagreb, Croatia
Abstract
U radu se iznose rezultati istraživanja obilježja procesa piljenja bukovih prizmi na horizontalnoj tračnoj pili trupčari proizvođača Mebor, model HTZ-1000. Za piljenje su primijenjeni listovi pila sa stlačenim i stelitiranim zubima. Proučavana je snaga potrebna za piljenje, postojanost alata, hrapavost obrađene plohe i odstupanje debljine piljenica od nominalne dimenzije, i to tijekom piljenja prizmi ukupne duljine 6000 m. Svi proučavani parametri praćeni su tijekom vremena postojanosti pojedinog lista pile. Proces trošenja zubi lista pile promatran je kao funkcija duljine puta zahvata tijekom piljenja. Također je analiziran utjecaj postupnog zatupljivanja zubi lista pile na energiju potrebnu za piljenje, na kvalitetu obrađene plohe i na odstupanje dimenzija piljenica s obzirom na nominalne vrijednosti. Uzimajući u obzir proces zatupljivanja zubi lista pile i utjecaj na promatrane parametre obrade, određeno je optimalno vrijeme zamjene lista pile. Na temelju izmjerenih parametara zaključeno je koji je način pripreme zubi pile preporučljiv za piljenje zamrznute bukovine.
Keywords
horizontalna tračna pila trupčara; list tračne pile; stelitirani zubi; stlačeni zubi; trošenje oštrice alata; snaga rezanja; kvaliteta obrađene plohe
Hrčak ID:
136843
URI
Publication date:
31.3.2015.
Visits: 2.584 *