Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.18047/poljo.21.1.13

PROIZVODNO-POTROŠNA BILANCA MESA PERADI U REPUBLICI HRVATSKOJ

Ivo Grgić orcid id orcid.org/0000-0003-3900-4925 ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Zagreb, Croatia
Magdalena Zrakić orcid id orcid.org/0000-0002-0577-1109 ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Zagreb, Croatia
Lari Hadelan orcid id orcid.org/0000-0002-8499-0771 ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Zagreb, Croatia
Guna Salputra ; , University of Ljubljana, Biotechnical Faculty, Domžale, Slovenia


Full text: croatian pdf 364 Kb

page 82-88

downloads: 780

cite


Abstract

Meso peradi sve je značajniji izvor proteina u ljudskoj potrošnji. Kratki proizvodni ciklus, relativno niske cijene te nedostatak vjerskih ograničenja u potrošnji čimbenici su koji pozitivno djeluju na razvitak peradarstva. U strukturi mesa peradi najveći udjel je pilećega mesa. Cilj istraživanja bio je izračunati razinu samodostatnosti za meso peradi u Hrvatskoj u razdoblju 2000.-2012. te na temelju dobivenih rezultata izračunati stupanj samodostatnosti u 2016. godini. Za izračun stupnja samodostatnosti korištena je metoda bilanciranja. Stupanj samodostatnosti u proizvodnji mesa peradi u Hrvatskoj viši je nego kod drugih vrsta mesa i bio je između 80 i 90%, ali se očekuje njegovo daljnje smanjenje te bi se u 2016. godini domaćom proizvodnjom podmirivalo oko 81,17% potreba.

Keywords

meso peradi; proizvodnja; potrošnja; bilanca; Hrvatska

Hrčak ID:

140107

URI

https://hrcak.srce.hr/140107

Publication date:

8.6.2015.

Article data in other languages: english

Visits: 1.809 *