Skip to the main content

Conference paper

ISTRAŽIVANJE I PROIZVODNJA UGLJIKOVODIKA U HRVATSKOJ

Josip Sečen
Žarko Prnić


Full text: croatian pdf 1.433 Kb

page 19-25

downloads: 1.338

cite


Abstract

Organizirana istraživanja pojava "zemnog ulja" započeta su u XVI. stoljeću, a proizvodnja nafte sredinom XIX. stoljeća. Istražni prostor Republike Hrvatske podijeljen je na tri bazena: Panonski, Dinaride i Jadran. Najistraženiji je Panonski bazen gdje je otkriveno najviše zaliha nafte i plina koje se neprekidno iskorištavaju. Otkrivene su i zalihe plina na području Jadrana koje se radi komercijalnih razloga još ne iskorištavaju. Uz istraživanja domaćih prostora, sve se više istražuju i inozemni istražni prostori na kojima su otkrivene zalihe nafte.
Osnovna dva proizvoda, nafta i plin, generiraju proizvodnju ostalih energenata i sirovina potrebnih u petrokemijskoj industriji: propan, butan, primarni beznin, etilen, propilen itd. Najveći dio tih proizvoda direktno je uključen u energetsku bilansu Republike Hrvatske i njima se podmiruje 45% od ukupnih energetskih potreba.
Dobri rezultati istraživanja i visoki udio nafte i plina u potrošnji energije upućuju na dalja intenzivna ulaganja u istraživanja domaćih i perspektivnih inozemnih istražnih prostora.

Keywords

istraživanje, proizvodnja, potrošnja, primarna energija, sirova nafta, prirodni plin, vodene snage, ogrijevno drvo, ugljen, električna energija, tekuća goriva

Hrčak ID:

13551

URI

https://hrcak.srce.hr/13551

Article data in other languages: english

Visits: 3.249 *