Skip to the main content

Conference paper

ZNANOST I RELIGIJE O POČETKU ŽIVOTA

Asim Kurjak ; Clinics of Gynaecology and Obstetrics, School of Medicine, University of Zagreb, Sveti Duh General Hospital, Zagreb


Full text: croatian pdf 5.402 Kb

page 105-112

downloads: 481

cite


Abstract

¬Život ne uključuje samo oblike u kojima postoji danas; on obuhvaća i nekadašnje primitivne, kao i sve buduće oblike postojanja. Život utjelovljuju živa bića, a ona imaju svoju osobnost, sposobnost autoregulacije i razmnožavanja. Neki bioetičari vjeruju da ljudski život u potpunosti započinje tek s razvojem moždanih funkcija, koje se mogu zabilježiti EEG–om otprilike 6 tjedana nakon oplodnje. Osnovna poteškoća koja se javlja kod ovakve definicije je da moždana smrt označava završetak ljudskog života, što nije sporno.
Na pitanje kada započinje ljudsko biće, moglo bi se odgovoriti samo me|usobnim povezivanjem spoznaja povijesti, religije, filozofije i medicine. Nije lako odrediti gdje treba povući finu crtu izme|u kompetencije znanosti i metafizike. To velikim dijelom ovisi o čovjekovom temeljnom filozofskom stajalištu. Tek u novije doba velika većina znanstvenika i poneki teolog shvaćaju da su znanstvene i religiozne »istine« komplementarne i time samo metodološki neovisne. Znanost se razlikuje od religije po tome što se njezine istine mogu i moraju eksperimentalno verificirati, a njezina se metoda spoznaje može naučiti. Religija je postojala prije znanosti, ali znanost nije produženje religije. Svaka mora zadržati svoja načela, svoje različite interpretacije i svoje vlastite zaključke.

Keywords

religije; začeće; znanost; život

Hrčak ID:

141719

URI

https://hrcak.srce.hr/141719

Publication date:

15.1.2000.

Article data in other languages: english german

Visits: 1.296 *