Cardiologia Croatica, Vol. 9 No. 3-4, 2014.
Professional paper
Zdravo povrće za zdravo srce: šparoge.
Marina Palfi
orcid.org/0000-0002-0401-9978
; Podravka d.d., Koprivnica, Croatia
Helena Tomić-Obrdalj
; Podravka d.d., Koprivnica, Croatia
Dijana Horvat
; College of Agriculture at Križevci, Križevci, Croatia
Abstract
Šparoga (Asparagus officinalis L.) je povrće koje se uzgaja zbog ukusnih bijelih ili zelenih izboja. Iznimne je hranjive i zdravstvene vrijednosti. Jedno serviranje kuhane šparoge odličan je izvor vitamina K, folne kiseline, vitamina C i vitamina A. Od minerala bogat je izvor selena, bakra i mangana. Šparoge su poznate po sastavu fitonutrijenata, karotenoida (capsanthin, caprorubin, zeaxanthin), steroidnih saponina i flavonoida (rutin). Pokazuje jaču antioksidativnu aktivnost od brokule zbog većeg udjela flavonoida. Zahvaljujući snažnom antioksidativnom kapacitetu pomažu u prevenciji srčanožilnih bolesti smanjenjem nakupljanja homocisteina, prevenciji arterijske hipertenzije, dislipidemije i dr. Potencijalno djeluju na pospješivanje izlučivanja žučnih kiselina i uklanjanje suviška kolesterola.
Keywords
šparoge; povrće; hranjiva i zdravstvena vrijednost; antioksidativni kapacitet; srčanožilne bolesti
Hrčak ID:
146875
URI
Publication date:
26.3.2014.
Visits: 2.191 *