Skip to the main content

Original scientific paper

Tehnološka svojstva i kemijski sastav mesa ovaca hranjenih pripravkom plemenite pečurke Agaricus bisporus.

Željka Cvrtila Fleck ; Department of Hygiene, Technology and Food Safety, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Lidija Kozačinski ; Department of Hygiene, Technology and Food Safety, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Bela Njari ; Department of Hygiene, Technology and Food Safety, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Dejan Marenčić ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci, Croatia
Gordan Mršić ; Center for Forensic Investigations, Research and Expertise “Ivan Vučetić”, Zagreb, Croatia
Katarina Špiranec ; Department of Anatomy, Histology and Embriology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Daniel Špoljarić ; Department of Biology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Maja Jelena Čop ; Center for Forensic Investigations, Research and Expertise “Ivan Vučetić”, Zagreb, Croatia
Mario Živković ; OPG Živković, Kvarte, Perušić, Croatia
Maja Popović ; Department of Biology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia


Full text: english pdf 188 Kb

page 591-600

downloads: 826

cite


Abstract

Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi tehnološka svojstva te osnovni kemijski sastav mesa ovaca. U istraživanju je bilo obuhvaćeno ukupno 50 klaonički obrađenih ovčjih trupova. Pokusne životinje bile su podijeljene u dvije skupine pri čemu je kontrolnoj skupini (C) hranidba prilagođena samo za održavanje osnovnih životnih potreba, a drugoj (pokusnoj, A) skupini u hranu je dodavano 1,5 % osušenog pripravka plemenite pečurke Agaricus bisporus, tijekom 6 tjedana zimskog perioda. Boja, električna provodljivost, pH i kemijski sastav mesa određivani su 24 sata nakon klanja na m. longissimus dorsi. Ovce hranjene dodatkom plemenite pečurke imale su značajno manji udio hranjivih tvari (masti i bjelančevina) i značajno veći udio vode u odnosu na kontrolnu skupinu (P<0,001). Mišićna regija odabranih odraslih grla hranjenih pripravkom plemenite pečurke bila je tamnija (L*) s višim stupnjem crvenila (a*) i nižim stupnjem žutila (b*) u odnosu na mišićnu regiju kontrolne skupine. Nije bilo značajnih razlika masnokiselinskog sastava obiju skupina.

Keywords

ovca; kakvoća mesa; plemenita pečurka; Agaricus bisporus

Hrčak ID:

149501

URI

https://hrcak.srce.hr/149501

Publication date:

9.12.2015.

Article data in other languages: english

Visits: 1.849 *