Original scientific paper
https://doi.org/10.1515/aiht-2015-66-2653
Glavni proteini matične mliječi kao markeri izvornosti i kakvoće meda
Katarina Bilikova
; Institute of Forest Ecology, SAS, Zvolen, Slovakia
Tatiana Kristof Krakova
; Institute of Forest Ecology, SAS, Zvolen, Slovakia
Kikuji Yamaguchi
; Japan Royal Jelly Co., Ltd., Tokyo, Japan
Yoshihisa Yamaguchi
; Japan Royal Jelly Co., Ltd., Tokyo, Japan
Abstract
Do sada su svojstva meda bila definirana isključivo na temelju sadržaja komponenti nektara određene biljke. Mi smo pokazali da je apalbumin1, glavni protein matične mliječi, izvoran i uobičajeni sastojak meda. Apalbumin1, ostali proteini matične mliječi i peptidi odgovorni su za imunostimulatorna svojstva i antibiotsko djelovanje meda. Korištenjem poliklonalnog anti-apalbumin 1 protutijela osmišljen je imunoenzimski test (ELISA) za kvantifikaciju apalbumina 1. Metoda je ne samo prikladna za utvrđivanje izvornosti meda nego i korisna za detekciju meda, peluda i matične mliječi u medicinskim, farmaceutskim, kozmetičkim i prehrambenim proizvodima na kojima je naznačena prisutnost pčelinjih proizvoda. Rezultati analize prisutnosti i količine apalbumina 1 koristit će se za probir velike količine uzoraka meda diljem svijeta. Na temelju naših eksperimenata, koji pokazuju da su proteini matične mliječi uobičajene i fiziološki aktivne komponente meda, predlažemo izmjenu definicije meda (na temelju Direktive EU-a o medu 2001/110/EC): Med je prirodna slatka tvar koju pčele proizvode od nektara ili izlučevina biljaka ili izlučevina insekata koji sišu biljke. Nju pčele skupljaju, pretvaraju kombinacijom glavnih proteina matične mliječi i ostalih vlastitih specifičnih tvari, polažu, dehidriraju, pohranjuju i ostavljaju u saću da sazrije.
Keywords
antimikrobni peptidi; izvornost meda; proteini matične mliječi
Hrčak ID:
149568
URI
Publication date:
16.12.2015.
Visits: 2.776 *