Skip to the main content

Original scientific paper

Utjecaj prinosa pašnjaka i pašnog obroka na kvalitetu travnjaka, unos paše i proizvodnju mlijeka.

Ana I. Roca-Fernández ; Animal Production Department, Agricultural Research Centre of Mabegondo, Galician Institute of Food Quality, La Coruña, Spain
Michael A. O’Donovan ; Dairy Production Department, Moorepark Dairy Production Research Centre, TEAGASC, Fermoy, Co. Cork, Ireland
James Curran ; Dairy Production Department, Moorepark Dairy Production Research Centre, TEAGASC, Fermoy, Co. Cork, Ireland
Antonio J. González-Rodríguez ; Animal Production Department, Agricultural Research Centre of Mabegondo, Galician Institute of Food Quality, La Coruña, Spain


Full text: english pdf 237 Kb

page 609-620

downloads: 452

cite


Abstract

Šezdeset četiri holštaj-frizijske krave nasumično su razvrstane u četiri skupine (M15, M20, H15 i H20), uzevši u obzir 2x2 faktorijalni dizajn s obzirom na: dvije razine prinosa pašnjaka prije napasivanja (PM, kg DM/ha) - srednja (M-1600) naprema visoka (H-2400), te dvije razine pašnog obroka (PA, kg DM / krava /dan) - niski (15) naprema visoki (20). Istražena su dva razdoblja (PI naprema PII). Između travnjaka s visokim i srednjim prinosom prije napasivanja (PM), u prvom razdoblju utvrđene su razlike s obzirom na gustoću travnjaka (P<0,001; H = 255 naprema M = 235 kg DM/cm/ha) i visinu trave (P<0,001; H = 14,8 naprema M = 10,9 cm). U drugom razdoblju, statistička značajnost i razlike između navedenih skupina iznosili su P<0,001; H = 216 naprema M = 196 kg DM/cm/ha i P<0,001; H = 14,3 naprema M = 13,0 cm. Najniža visina trave i najviša iskoristivost pašnjaka nakon napasivanja utvrđene su usporedbom niskog i visokog pašnog obroka tijekom prvog razdoblja (P<0,001; niski = 4,1 naprema visoki = 4,9 cm te P<0,001; niski = 98,8 naprema visoki = 89,9%) kao i tijekom drugog razdoblja (P<0,001; niski = 4,3 naprema visoki = 5,0 cm te P<0,001; niski = 97,1 naprema visoki = 89,9%). Sadržaj sirovih proteina i probavljivost organske tvari tijekom prvog razdoblja bili su viši kod pašnjaka sa srednjim prinosom pašnjaka prije napasivanja u odnosu na pašnjake s visokom razinom prinosa prije napasivanja (P<0,001; M = 210 naprema H = 176 g/kg DM i P<0,05; M = 846 naprema H = 836 g/kg DM. Tijekom drugog razdoblja, statistička značajnost i vrijednosti navedenih pokazatelja iznosili su (P<0,05; M = 212 naprema H = 192 g/kg DM i P<0,05; M = 828 naprema H = 821 g/kg DM). Navedeno se može pripisati većem udjelu lišća i manjem udjelu uvenule mase na pašnjacima sa srednjim prinosom prije napasivanja u odnosu na pašnjake s visokim prinosom prije napasivanja. Usporedba niskog i visokog pašnog obroka tijekom prvog razdoblja, pokazala je statistički značajne razlike za unos suhe tvari pašom (P<0,001; niski = 16,5 naprema visoki = 14,7 kg DM/krava/dnevno), proizvodnju mlijeka (P<0,01; niski = 23,8 naprema.
visoki = 22,7 kg/day) te proizvodnju krute tvari mlijeka (P<0,05; niski = 1,69 naprema. visoki = 1,61 kg/krava). Tijekom drugog razdoblja, viši unos suhe tvari pašom utvrđen kod visokoga pašnog obroka u odnosu na niski pašni obrok (P<0,001; visoki = 15,7 naprema niski = 14,1 kg DM/krava/dnevno), viša je bila i proizvodnja mlijeka (P<0,001; visoki = 15,4 naprema niski = 13,6 kg/day) te proizvodnja krute tvari mlijeka (P<0,01; visoki = 1,19 naprema niski = 1,08 kg/krava). Najviša proizvodnja mlijeka po hektaru (P<0,001; 16,983 kg/ha) i krute tvari mlijeka po hektaru (1,268 kg/ha) utvrđena je kod krava koje su napasivane u skupini M20 travnjaka.

Keywords

unos trave; obrok trave; proizvodnja mlijeka; kvaliteta pašnjaka

Hrčak ID:

149854

URI

https://hrcak.srce.hr/149854

Publication date:

9.12.2015.

Article data in other languages: english

Visits: 1.263 *