Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.18047/poljo.21.2.7

KLIJAVOST I VIGOR SJEMENA KRES SALATE NAKON TRETMANA BILJNIM EKSTRAKTIMA

Miroslav Lisjak ; J.J.Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Kralja Petra Svačića 1d, 31000 Osijek, Croatia
Olga Tomić ; J.J.Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, K. P. Svačića 1d, 31000 Osijek, Croatia
Marija Špoljarević ; J.J.Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, K. P. Svačića 1d, 31000 Osijek, Croatia
Tihana Teklić ; J.J.Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, K. P. Svačića 1d, 31000 Osijek, Croatia
Aleksandar Stanisavljević ; J.J.Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, K. P. Svačića 1d, 31000 Osijek, Croatia
Johannes Balas ; University of Natural Resources and Life Sciences, Vienna, Division of Vegetables and Ornamentals, Augasse 2-6/II, AT-1090, Vienna, Austria


Full text: english pdf 240 Kb

page 41-46

downloads: 817

cite


Abstract

Korištenje biološki aktivnih i okolišno prihvatljivih pripravaka ima vrlo značajnu ulogu u primarnoj proizvodnji hrane. Ovo istraživanje provedeno je s ciljem ispitivanja utjecaja pet komercijalnih biljnih ekstrakata na vigor sjemena kres salate (Lepidium sativum L.). Korišteni biljni ekstrakti značajno su povećali klijavost. Najveća svježa masa klijanaca, a ujedno i najniža akumulacija suhe tvari, utvrđena je pri tretmanu KE-plantasalva® bez dodatka morske soli. Ekstrakt preslice inhibirao je izduživanje korijena i rezultirao najvišim postotkom akumulacije suhe tvari u klijancima, ali, također, i najnižom svježom masom.

Keywords

kres salata; biljni ekstrakti; sjeme; klijanje; vigor

Hrčak ID:

150613

URI

https://hrcak.srce.hr/150613

Publication date:

18.12.2015.

Article data in other languages: english

Visits: 1.941 *