Agriculture, Vol. 21 No. 2, 2015.
Original scientific paper
https://doi.org/10.18047/poljo.21.2.8
PEARSONOV ILI SPEARMANOV KOEFICIJENT KORELACIJE - KOJI KORISTITI?
Andrijana Rebekić
orcid.org/0000-0003-1291-4769
; J.J.Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Kralja Petra Svačića 1d, 31000 Osijek, Croatia
Zdenko Lončarić
orcid.org/0000-0003-4927-3969
; J.J.Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, K. P. Svačića 1d, 31000 Osijek, Croatia
Sonja Petrović
; J.J.Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, K. P. Svačića 1d, 31000 Osijek, Croatia
Sonja Marić
; J.J.Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, K. P. Svačića 1d, 31000 Osijek, Croatia
Abstract
Za opisivanje veze između dvaju svojstava najčešće se upotrebljavaju Pearsonov i Spearmanov koeficijent korelacije. Cilj je ovoga rada usporediti vrijednosti Pearsonovog i Spearmanovog koeficijenta korelacije na istom setu podataka. Podatci su prikupljeni iz pokusa provedenog u polukontroliranim uvjetima, u kojemu je ispitivana sortna specifičnost 51 genotipa ozime pšenice s obzirom na akumulaciju Cd i Zn u zrno na nekontaminiranome i Cd kontaminiranome tlu. Ispitivana je veza između koncentracije Cd u zrnu te koncentracije Zn u zrnu, visine biljke, mase biljke, broja klasića po klasu i mase 1000 zrna na nekontaminiranome i Cd kontaminiranome tlu. Na temelju rezultata, možemo zaključiti da izbor odgovarajućega koeficijenta korelacije najviše ovisi o vrsti podataka, prisustvu netipičnih vrijednosti i ispunjavanju parametrijskih pretpostavki.
Keywords
linearna veza; outlieri; log 10 transformacija; raspodjela učestalosti; ozima pšenica
Hrčak ID:
150615
URI
Publication date:
18.12.2015.
Visits: 19.957 *