Drvna industrija, Vol. 66 No. 4, 2015.
Original scientific paper
https://doi.org/10.5552/drind.2015.1406
Utjecaj uvjeta obrade na hrapavost površine pri blanjanju i brušenju masivnog drva
Sait Dündar Sofuoğlu
orcid.org/0000-0002-1847-6985
; Department of Wood Works Industrial Engineering, Faculty of Simav Technology, Dumlupinar University, Simav/Kutahya, Turkey
Ahmet Kurtoğlu
; Department of Interior Architecture, Faculty of Fine Arts and Design, Dogus University, Acibadem, Kadikoy/ Istanbul, Turkey
Abstract
Istraživanje utjecaja mehaničke obrade i svojstava drva na kvalitetu obrađene površine važno je kako bi se dopunili podaci o svojstvima drva pri mehaničkoj obradi i defi nirala prikladna područja upotrebe nekih domaćih vrsta drva u Turskoj. Europski crni bor (Pinus nigra Arnold) i libanonski cedar (Cedrus libani A. Rich) dvije su meke vrste drva, a hrast kitnjak (Quercus petraea Lieble) i crna topola (Populus nigra L.) dvije su tvrde vrste drva koje se često upotrebljavaju i uzgajaju u Turskoj. Te su četiri vrste drva odabrane za istraživanje hrapavosti pri mehaničkoj obradi. Mjerenje hrapavosti važno je za određivanje kvalitete površine drva gotovog proizvoda. U ovom se istraživanju ocjenjuje izmjerena hrapavost drva nakon njegova blanjanja i brušenja. Utvrđeno je da je najveća izmjerena vrijednost prosječne hrapavosti (Ra) iznosila 6,780 μm na uzorcima drva hrasta kitnjaka te 6,338 μm na uzorcima drva crne topole, dok je na uzorcima drva libanonskog cedra izmjerena hrapavost od 4,836 μm, a na uzorcima crnog bora 4,740 μm. Izmjerene su vrijednosti prosječne hrapavosti drva u smjeru okomito na vlakanca i uzduž vlakanaca, od najviše do najniže, na uzorcima hrasta kitnjaka, crne topole, crnog bora i libanonskog cedra.
Keywords
drvo; hrapavost površine; blanjanje; brušenje
Hrčak ID:
150794
URI
Publication date:
7.1.2016.
Visits: 2.353 *