Skip to the main content

Review article

PURIFIKACIJA ŠKOLJKAŠA

A. Bratoš


Full text: croatian pdf 9.616 Kb

page 33-42

downloads: 470

cite


Abstract

Onečišćenje morskog okoliša sve više utječe na kvalitetu i sigurnost hrane iz mora, osobito one iz priobalnog područja. Porast obalnih naselja i svih uz to vezanih aktivnosti uzrokuje sve više poteškoća s onečišćenjem školjkaša. Osobito su za zdravlje ljudi opasni školjkaši koji se konzumiraju sirovi. Naime, toplinska obrada namirnica rezultira inaktivacijom potencijalno patogenih tvari i time povećava stupanj sigurnosti konzumacije, pa se pokazala nužnost razvoja metoda za pročišćavanje školjkaša koji se konzumiraju nedovoljno toplinski obrađeni. Rezultat je razvoj purifikacije, dinamičkoga procesa koji, koristeći se fiziologijom organizma, omogućuje školjkašima izbacivanje nepoželjnih tvari u spremnike čiste vode i time smanjivanje razine patogena.

Keywords

purifikacija; uzgoj školjkaša

Hrčak ID:

14738

URI

https://hrcak.srce.hr/14738

Publication date:

31.3.2004.

Article data in other languages: english

Visits: 1.655 *