Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.5552/drind.2016.1511

Pregled lipofilnih i hidrofilnih ekstraktivnih tvari u tkivima obične bukve

Viljem Vek ; Department of Wood Science and Technology, Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Ljubljana, Slovenia
Primož Oven orcid id orcid.org/0000-0001-8151-3817 ; Department of Wood Science and Technology, Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Ljubljana, Slovenia
Ida Poljanšek ; Department of Wood Science and Technology, Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Ljubljana, Slovenia


Full text: english pdf 698 Kb

page 85-96

downloads: 1.401

cite


Abstract

Obična bukva (Fagus sylvatica L.) jedna je od najrasprostranjenijih i gospodarski najvažnijih vrsta drva u Europi i stoga je potencijalni izvor ekstraktivnih tvari visoke dodatne vrijednosti. Cilj rada bio je preispitati postojeće podatke koji se odnose na sastav lipofilnih i hidrofilnih ekstraktivnih tvari u tkivima bukve te sustave za ekstrakciju i analitičke tehnike koje se primjenjuju za njihovo istraživanje. Lipofilne frakcije koje se mogu ekstrahirati iz bukve uglavnom su zasićene i nezasićene masne kiseline, masni alkoholi i sterol, dok se hidrofilne ekstraktivne tvari iz bukve sastoje od topljivih šećera, tj. monosaharida, oligosaharida, šećernih alkohola i šećernih kiselina, kao i od jednostavnih fenola i flavonoida. Kromatografija je prepoznata kao prikladna i najčešće primjenjivana tehnika kemijske analize ekstraktivnih tvari. Ovaj je pregled pokazao da su podaci o sastavu niskomolekularnih ekstraktivnih tvari iz bukve zadovoljavajući, ali su podaci o oligomernim ekstraktivnim tvarima još uvijek fragmentarni.

Keywords

bukva; ekstraktivne tvari; masne kiseline; steroli; šećeri; fenoli; katehin; kromatografija

Hrčak ID:

154667

URI

https://hrcak.srce.hr/154667

Publication date:

28.3.2016.

Article data in other languages: english

Visits: 3.271 *