Short communication, Note
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0207
Kontrola ostataka levamisola u mlijeku primjenom validirane metode tekućinske kromatografije-tandemske-spektrometrije masa
Nina Bilandžić
orcid.org/0000-0002-0009-5367
; Laboratory for Residue Control, Department for Veterinary Public Health, Croatian Veterinary Institute, 10000 Zagreb, Croatia
Đurđica Božić Luburić
; Laboratory for Residue Control, Department for Veterinary Public Health, Croatian Veterinary Institute, 10000 Zagreb, Croatia
Božica Solomun Kolanović
; Laboratory for Residue Control, Department for Veterinary Public Health, Croatian Veterinary Institute, 10000 Zagreb, Croatia
Ivana Varenina
; Laboratory for Residue Control, Department for Veterinary Public Health, Croatian Veterinary Institute, 10000 Zagreb, Croatia
Ines Varga
; Laboratory for Residue Control, Department for Veterinary Public Health, Croatian Veterinary Institute, 10000 Zagreb, Croatia
Abstract
Koncentracije anthelmintika levamisola određene su u ukupno 85 uzoraka sirovog kravljeg mlijeka prikupljenih tijekom 2014. na mliječnim farmama iz cijele Hrvatske. Za kvantifikaciju levamisola korištena je metoda tekućinske kromatografije-tandemske- spektrometrije masa (LC-MS/MS) koja je validirana u skladu s kriterijima utvrđenim Odlukom Komisije 2002/657/EZ. Utvrđeni su sljedeći parametri validacije: granična koncentracija određivanja (CCα) 0,55 ug kg-1, sposobnost dokazivanja (CCβ) 0,59 ug kg-1, granica određivanja (LOD) 0,06 ug kg-1, granica kvantifikacije (LOQ) 0,22 ug kg-1, preciznost i točnost (izraženi kao iskorištenje) 97,3- 100,0 %, unutarlaboratorijska obnovljivost (RSD) 4,2- 5,6 %. Koncentracije levamisola za 45 od ukupno 85 uzoraka bile su ispod vrijednosti LOD (0,06 ug kg-1). U preostalih 40 uzoraka mlijeka, levamisol je izmjeren u rasponu od 0,061 do 0,142 ug kg-1, a srednja vrijednost je bila 0,092 ug kg-1. Zaključno, sve koncentracije analizirane su ispod LOQ vrijednosti (0,22 ug kg-1) i CCα, granične koncentracije metode.
Keywords
levamisol; antihelmintik; mlijeko; validacija; LC-MS/MS
Hrčak ID:
154737
URI
Publication date:
29.3.2016.
Visits: 2.533 *