Skip to the main content

Original scientific paper

Utjecaj spola na kemijski sastav mesa i sastav masnih kiselina sisajuće paške janjadi.

Ivan Vnučec orcid id orcid.org/0000-0002-5190-3045 ; Department of Animal Science and Technology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Valentino Držaić orcid id orcid.org/0000-0001-8439-6302 ; Department of Animal Science and Technology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Boro Mioč ; Department of Animal Science and Technology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Zvonimir Prpić orcid id orcid.org/0000-0003-0827-4594 ; Department of Animal Science and Technology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Zvonko Antunović orcid id orcid.org/0000-0002-4922-705X ; Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of J. J. Strossmayer, Osijek, Croatia
Andrijana Kegalj ; Department of Food Technology, Polytechnic “Marko Marulić” in Knin, Croatia


Full text: english pdf 173 Kb

page 217-227

downloads: 365

cite


Abstract

Cilj ovog rada je bio analizirati kemijski sastav musculus longissimus dorsi (MLD), sastav masnih kiselina MLD-a i bubrežnog loja trupova sisajuće paške janjadi te utvrditi utjecaj spola na navedene pokazatelje. Iako paška ovca pripada skupini ovaca kombiniranih proizvodnih svojstava, primarno je uzgajana za proizvodnju mlijeka, dok je meso drugi važan izvor prihoda. Za ovo istraživanje uzeti su uzorci mišića i loja s ukupno 12 trupova (6 muške i 6 ženske) paške janjadi zaklane pri prosječnoj dobi od 33 dana. Iako je ženska janjad imala veću tjelesnu masu prije klanja, trupovi muške janjadi bili su prosječno znatno teži (P<0,05). Kemijski sastav MLD-a nije bio pod utjecajem spola; meso muške i ženske janjadi sadržavalo je 25,82 % i 26,00 % suhe tvari, 74,18 % i 74,00 % vode, 19,37 % i 19,13 % proteina, 5,25 % i 5,93 % masti te 1,17 % i 1,15 % pepela. Štoviše, spol nije imao statistički značajan utjecaj na sastav masnih kiselina MLD-a i bubrežnog loja trupova paške janjadi. Međutim, bubrežni loj istraživane janjadi sadržavao je više zasićenih masnih kiselina od mišićnog tkiva, dok je sadržaj dugolančanih polinezasićenih masnih kiselina bubrežnog loja bio niži od onog u MLD-u. Ukupni sadržaj zasićenih, mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina u MLD-u paške janjadi u skladu je s rezultatima drugih autora za jestive dijelove trupa sisajuće janjadi mediteranskih pasmina zaklane u dobi od 25 do 45 dana.

Keywords

paška janjad; musculus longissimus dorsi; bubrežni loj; kemijski sastav; masne kiseline

Hrčak ID:

156786

URI

https://hrcak.srce.hr/156786

Publication date:

22.4.2016.

Article data in other languages: english

Visits: 1.095 *