Skip to the main content

Original scientific paper

Utjecaj različitih sastojaka štakorske hrane na apsorpciju radioaktivnog stroncija u štakora

B. Kargačin ; Institute for Medical Research and Occupational Health, Zagreb, Croatia
K. Kostial ; Institute for Medical Research and Occupational Health, Zagreb, Croatia


Full text: english pdf 5.053 Kb

page 185-191

downloads: 340

cite


Abstract

Proučavali smo apsorpciju stroncija u štakora hranjenih mesom, mesom s dodatkom štakorske hrane ili različitih sastojaka štakorske hrane. životinje su bile na odgovarajućoj prehrani devet dana. Šestog i sedmog dana pokusa primile su radioizotope 85Sr i 47Ca u vodi za piće. Retencija radiostroncija bila je najviša u grupi hranjenoj samo mesom (52% doze). Dodatak štakorske hrane ili bilo kojeg od njezinih sastojaka mesu smanjio je retenciju (do 9 puta). Sastojci štakorske hrane koji su uzrokovali najnižu retenciju bili su: suncokretova sačma, lucerna, pinotan i riblje brašno.

Keywords

Hrčak ID:

158564

URI

https://hrcak.srce.hr/158564

Publication date:

29.9.1982.

Article data in other languages: english

Visits: 1.117 *