Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.5552/drind.2016.1446

Kemijski sastav slame kao alternative drvnoj sirovini za dobivanje vlakanaca

Ivana Plazonić orcid id orcid.org/0000-0002-9721-6750 ; University of Zagreb, Faculty of Graphic Arts, Zagreb, Croatia
Željka Barbarić-Mikočević ; University of Zagreb, Faculty of Graphic Arts, Zagreb, Croatia
Alan Antonović ; University of Zagreb, Faculty of Forestry, Zagreb, Croatia


Full text: english pdf 516 Kb

page 119-125

downloads: 5.368

cite


Abstract

Drvo je još uvijek najčešća sirovina za proizvodnju celuloze i papira u svijetu. Međutim, s obzirom na količinu sirovine za izdvajanje celuloznih vlakanaca potrebnih papirnoj industriji te na prekomjernu eksploataciju šuma, nužno je pronaći nove izvore primarnih celuloznih vlakanca. Cilj ovog istraživanja bio je istaknuti važnost slame koja je kao poljoprivredni ostatak prikladna sirovina za industriju papira. Kako je kemijski sastav biljnog materijala jedan od najvažnijih razloga njegove upotrebe u proizvodnji papira, određen je kemijski sastav slame žitarica s najvećim doprinosom zrna. Slama, kao ostatak nakon žetve, godišnje je obnovljiv izvor vlakanaca u mnogim regijama diljem svijeta proizvodi u izobilju. Za ovo je istraživanje izabrana slama pšenice, pšenoraži i ječma. Obavljena je kvantitativna analiza ugljikohidrata, lignina i ekstraktivnih tvari (organski ekstrakti i anorganski minerali) kako bi se odredio kemijski sastav slame žitarica. Na temelju kemijskog sastava svih analiziranih slama potvrđeno je kako je slama kao poljoprivredni nusproizvod bogat izvor celuloznih vlakanaca, a time i vrijedna sirovina za industriju papira. Od svih analiziranih uzoraka slama pšenoraži svojim se kemijskim sastavom nametnula kao najveći potencijalni izvor alternativnih celuloznih vlakanaca.

Keywords

slama; pšenica; ječam; pšenoraž; kemijski sastav

Hrčak ID:

160166

URI

https://hrcak.srce.hr/160166

Publication date:

29.6.2016.

Article data in other languages: english

Visits: 7.292 *