Skip to the main content

Original scientific paper

Odrednice inovacija u malim i srednjim poduzećima u Hrvatskoj – usporedba poduzeća u uslužnom sektoru i prerađivačkoj industriji

Ljiljana Božić orcid id orcid.org/0000-0001-5104-7501 ; The Institute of Economics
Pierre Mohnen orcid id orcid.org/0000-0002-2289-7379 ; Maastricht University and UNU-MERIT


Full text: english pdf 251 Kb

page 7-27

downloads: 684

cite


Abstract

Svrha – Ovaj rad je usredotočen na usporedbu malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj prerađivačkoj industriji i uslužnom sektoru u vezi s uključenošću u inovacijske aktivnosti te čimbenicima koji određuju odluku da inoviraju općenito i razviju određeni tip inovacije (novi proizvod/uslugu, proces, organizacijsku i marketinšku inovaciju).
Metodološki pristup – U analizi se koriste podaci Community Innovation Survey 2010. (CIS 2010) za Hrvatsku. Kako bi se istražile razlike u čimbenicima koji utječu na inovacije u uslužnom sektoru i prerađivačkoj industriji, probit i multivarijatni probit modeli zasebno su procijenjeni na dvjema skupinama poduzeća.
Rezultati i implikacije – Rezultati otkrivaju kako, unatoč nekim razlikama, mala i srednja poduzeća u ovim dvama sektorima nisu potpuno različita kada je riječ o inovacijskim aktivnostima. Uslužna poduzeća donekle su manje sklona uvođenju tehnoloških inovacija, ali ne postoje velike razlike u razvoju ne-tehnoloških inovacija. Razlika vrijedna spomena jest ta da se uslužna poduzeća više oslanjaju na stečeno znanje nego ona u prerađivačkoj industriji.
Ograničenja – Jedno ograničenje našeg istraživanja povezano je s činjenicom da je većina varijabli, uključujući i one o inovacijama, u CIS bazi binarna što je odredilo izbor ekonometrijskog modela. Isto se tako podatci odnose na razdoblje gospodarskog pada u Hrvatskoj što se potencijalno odrazilo i na dobivene rezultate.
Doprinos – Ovo istraživanje doprinosi razumijevanju pokretača inovacijskih aktivnosti u malim i srednjim poduzećima te razlika između prerađivačke industrije i uslužnog sektora u tom pogledu u Hrvatskoj.

Keywords

Hrvatska; inovacije; uslužni sektor; prerađivačka industrija; mala i srednja poduzeća; multivarijatni probit

Hrčak ID:

160386

URI

https://hrcak.srce.hr/160386

Publication date:

28.6.2016.

Article data in other languages: english

Visits: 1.876 *