Skip to the main content

Original scientific paper

Obilježavanje tisućugodišnjice kršćanstva u Poljskoj u kontekstu poljsko-njemačkih odnosa i crkvenodržavnih odnosa u Poljskoj i Jugoslaviji (1965.)

Antonio Akmadža ; Rijeka, Croatia
Tomislav Car ; Croatian State Archives, Zagreb, Croatia


Full text: croatian pdf 131 Kb

page 119-137

downloads: 460

cite


Abstract

Autori u prvom dijelu članka analiziraju poslanicu poljskih biskupa zapadnonjemačkim biskupima od 18. studenoga 1965., u kojoj “opraštaju i mole za oprost” te nude dijalog i izražavaju nadu u budućnost obilježenu kršćanskim bratstvom, kao i odgovor zapadnonjemačkih biskupa na poslanicu. Zatim donose prikaz reakcija poljskih državnih vlasti na poslanicu u svjetlu crkveno-državnih odnosa u Poljskoj. S obzirom na to da je poslanica bila sastavni dio crkvenoga obilježavanja tisućugodišnjice kršćanstva u Poljaka, koje se odvijalo tijekom 1965. i 1966., poljski su biskupi na središnju proslavu pozvali biskupe iz cijeloga svijeta, pa tako i Jugoslavije. U završnom dijelu članka autori donose prikaz reakcija jugoslavenskih vlasti na taj poziv, odnosno njihov pritisak na biskupe da se pozivu ne odazovu.

Keywords

poslanica poljskih biskupa; zapadnonjemački biskupi; tisućugodišnjica kršćanstva u Poljaka; poljske komunističke vlasti; jugoslavenske komunističke vlasti; jugoslavenski biskupi

Hrčak ID:

160759

URI

https://hrcak.srce.hr/160759

Publication date:

28.6.2016.

Article data in other languages: english

Visits: 1.184 *