Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 38 No. 6, 2015.
Review article
Od tradicionalne uporabe do znanstvenog značaja: Cvijet smilja
Marina Rajić
; Vextrad.o.o.
M. Bilić
; Sveučilište Josip Juraj Strossmayer u Osijeku ,Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
K. Aladić
; Hrvatski veterinarski institut, Veterinarski zavod Vinkovci
Doris Šimunović
; Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno- tehnološki fakultet
T. Pavković
; Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno- tehnološki fakultet
Stela Jokić
; Sveučilište Josip Juraj Strossmayer u Osijeku ,Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Abstract
U novije vrijeme kozmetička i farmaceutska industrija posebnu pažnju posvećuju pronalaženju dragocijenih biljaka koje svoju primjenu pronalaze u formulacijama kozmetičkih i farmaceutskih proizvoda. Jedna tako dragocijena biljka je zbog bogatstva biološki aktivnih komponenti i smilje. Dugo je vremena bila potisnuta u zaborav, no u novije vrijeme postaje velika atrakcija u svijetu. U flori Europe se nalazi 25 vrsta roda Helichrysum, dok je na editeranskom podneblju od posebnog značaja vrsta Helichrysumitalicum. U radu je dan taksonomski pregled europskih vrsta smilja. Opisane su morfološke i fiziološke karakteristike smilja, način uzgoja, način berbe te količina prinosa. Najvažniju grupu biljnih pripravaka čine ekstrakti koji se dobivaju primjenom različitih metoda ekstrakcije, počevši od jednostavnih do naprednih tehnika poput ekstrakcije pomoću superkritičnih fluida. Koji će se postupak primijeniti ovisi o vrsti i svojstvu sirovine, primarnoj obrada smilja, kvalitativnom i kvantitativnom sastavu eteričnog ulja, a posebno o njegovoj primjeni što je detaljno opisano u radu.
Keywords
smilje; eterično ulje; destilacija; ekstrakcija
Hrčak ID:
162322
URI
Publication date:
17.12.2015.
Visits: 6.326 *