Skip to the main content

Original scientific paper

Utjecaj geografskih i klimatskih uvjeta na sadržaj tvari arome, polifenola i antocijana u crnim vinima erdutskog vinogorja istočne Slavonije

Anita Pichler ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Andrija Pozderović ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Anamarija Prskalo ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Iva Andrašek ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mirela Kopjar ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek


Full text: croatian pdf 211 Kb

page 34-43

downloads: 675

cite

Full text: english pdf 211 Kb

page 43-43

downloads: 169

cite


Abstract

Aroma vina je jedna od glavnih karakteristika koji određuje kakvoću vina te za potrošača ima vrlo važnu ulogu prilikom odabira vina. Miris vina predstavlja izrazito velik kvalitativni i kvantitativni kemijski
kompleks zato što sadrži preko tisuću hlapljivih spojeva identificiranih u vinu. Antocijani su u vodi topivi biljni pigmenti koji se na svijetlu reflektiraju od tamno crvene do plavičaste boje. To su spojevi koji
imaju odlučujuću ulogu u tvorbi boje i arome crnih vina. Pripadaju grupi flavonoida, a uloga istaknutih pigmenata je antioksidacijska zaštita grožđa od štetnog UV zračenja.
Cilj je ovog istraživanja bio utvrditi sadržaj aromatičnih spojeva, polifenola, flavonoida, antocijana te antioksidacijsku aktivnost u crnim vinima Erdutskog vinogorja Istočne Slavonije tijekom dvije uzastopne
godine. Ispitivani su uzorci vina Merlot, Pinot crni i Cabernet Sauvignon. Utvrđeno je da sorta, geografski položaj i klimatski uvjeti utječu na sadržaj aromatičnih spojeva, polifenola, antocijana te antioksidacijsku aktivnost u crnim vinima.
Rezultati analize vina su pokazali da je Cabernet Sauvignon imao najveći udio spojeva arome, dok je Pinot crni imao najmanji. Nije bilo značajne razlike u antioksidacijskoj aktivnosti ispitivanih vina. Crno
vino Erdutskog vinogorja sorte Pinot crni je imalo najveći sadržaj antocijana, u usporedbi sa ostalim ispitivanim vinima.

Keywords

crno vino; aromatični spojevi; polifenoli; antocijani; antioksidacijska aktivnost

Hrčak ID:

162324

URI

https://hrcak.srce.hr/162324

Publication date:

17.12.2015.

Article data in other languages: english

Visits: 1.672 *