Skip to the main content

Original scientific paper

ISTRAŽIVANJE ZAGAĐENOSTI MESA, RADNIH POVRŠINA I PRIBORA BAKTERIJAMA RODA PROTEUS

Mirza Hadžiosmanović ; Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Zagreb, Republika Hrvatska
Josip Živković ; Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Zagreb, Republika Hrvatska
Aida Trešćec ; "Podravka", Koprivnica, Republika Hrvatska


Full text: croatian pdf 1.334 Kb

page 103-109

downloads: 209

cite


Abstract

Istraživan je stupanj zagađenja sirovina i radnih površina tijekom proizvodnje mesnih prerađevina bakterijama roda Proteus. Rezultati su pokazali da je meso peradi zagađeno vrstama roda Proteus u količini od 8,8%, svježe goveđe meso 7,8 % a polutrajne i obarene kobasice neposredno nakon proizvoodnje u količini od 2,8 %. Rezultati pretraga brisova s proizvodnih linija pokazuju da je pripadnika roda Proteus najviše u kobasičarnici (14,6 %), na liniji prerade svinja (11,8 %), goveda (10,9 %), a u manjoj mjeri i na drugim mjestima obrade i prerade mesa. Dobiveni rezultati mogu pridonijeti unapređivanju sveukupnog sustava nadzora i programiranja mjera zaštite proizvoda i potrošača (HACCP i druge koncepcije).

Keywords

Hrčak ID:

162418

URI

https://hrcak.srce.hr/162418

Publication date:

22.5.1992.

Article data in other languages: english

Visits: 666 *