Skip to the main content

Review article

Dobra higijenska praksa u proizvodnji maslinovog ulja

Đurđica Ačkar orcid id orcid.org/0000-0003-4257-2907 ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Drago Šubarić ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Jurislav Babić ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Borislav Miličević ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Antun Jozinović ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Tena Tarnai


Full text: croatian pdf 88 Kb

page 14-18

downloads: 660

cite

Full text: english pdf 88 Kb

page 18-18

downloads: 1.036

cite


Abstract

Proizvodnja maslinovog ulja važna je gospodarska grana prehrambene industrije u Republici Hrvatskoj. Kako bi se osigurala konkurentnost na tržištu, potrošačima se mora ponuditi ne samo zdravstveno ispravno, nego i visoko kvalitetno ulje, na što značajno utječe i higijena pogona. Stoga je potrebno posvetiti veliku pažnju održavanju higijene u proizvodnji. Rad daje kratke smjernice o kojima treba voditi računa, od konstrukcije pogona i odabira prikladnih materijala, do održavanja pogona, kontrole štetočina i higijene radnika. Posebnu pažnju treba posvetiti adekvatnom zbrinjavanju otpada koji nastaje u proizvodnji, jer on predstavlja iznimno veliko opterećenje za okoliš.

Keywords

maslinovo ulje; dobra higijenska praksa; zbrinjavanje otpada

Hrčak ID:

162431

URI

https://hrcak.srce.hr/162431

Publication date:

21.7.2015.

Article data in other languages: english

Visits: 2.889 *