Skip to the main content

Original scientific paper

Primjena fermentacije s imobiliziranim stanicama kvasca u proizvodnji vina iz različith sorti grožđa kutjevačkih vinograda

Borislav Miličević ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Jurislav Babić ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Drago Šubarić ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Emil Petošić ; Zvečevo d.d.
Đurđica Ačkar ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Jasna Čačić ; Gospodarsko-interesnog udruženja proizvođača pića Hrvatske


Full text: croatian pdf 137 Kb

page 76-85

downloads: 480

cite

Full text: english pdf 137 Kb

page 85-85

downloads: 236

cite


Abstract

Cilj rada bio je utvrditi mogućnost proizvodnje vrhunskog vina upotrebom imobiliziranih stanica kvasca. Odabrano je devet dominantih sorti grožđa unutar grupe preporučenih i dopuštenih sorti vinograda Kutjevo, koji se nalaze u istočnom dijelu kontinentalne Hrvatske.
Rezultati su pokazali da sorte Rizling rajnski i Graševina bijela mogu biti označene kao sorte pogodne za proizvodnju vina pomoću imobiliziranih stanica kvasca. One imaju potencijal za proizvodnju vina visoke kvalitete, čak pogodnih i za dulje sazrijevanje. Prema ovom istraživanju sorte Rizvanac bijeli, Pinot sivi, Pinot bijeli, Traminac crveni i Chardonnay daju značajno bolja vina klasičnim postupkom fermenatacije, u odnosu na vina proizvedena postupkom s imobiliziranim stanicama kvasca, pa se stoga ovaj način ne preporuča u proizvodnji vina kod navedenih sorti.

Keywords

imobilizirane stanice kvasca; aroma; sorte grožđa; kvaliteta vina

Hrčak ID:

162821

URI

https://hrcak.srce.hr/162821

Publication date:

17.7.2013.

Article data in other languages: english

Visits: 1.293 *