Skip to the main content

Review article

Primjena suvremenih tehnologija kontrolirane atmosfere u čuvanju voća

Sandra Voća ; Zavod za poljoprivrednu tehnologiju, skladištenje i transport, Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu
Jana Šic Žlabur ; Zavod za poljoprivrednu tehnologiju, skladištenje i transport, Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu
Stjepan Pilestić
Nadica Dobričević
Ante Galić


Full text: croatian pdf 360 Kb

page 26-36

downloads: 1.946

cite

Full text: english pdf 360 Kb

page 37-37

downloads: 390

cite


Abstract

Voćne kulture karakteristične po svom visokom sadržaju antioksidacijskih spojeva, ali i velikoj količini vode, zahtijevaju posebne uvjete tijekom perioda skladištenja, prvenstveno zbog održavanja nutritivnih i senzoričkih kvaliteta takvih plodova. Da bi period skladištenja voćne kulture bio što uspješniji, voćnu vrstu odmah nakon berbe potrebno je pripremiti, ovisno o vremenskom periodu skladištenja. Posljednjih nekoliko godina razvijaju se i posebne tehnike pripreme i skladištenja voćnih vrsta, a one uključuju promjenu sastava atmosfere u kojoj se neka vrsta skladišti, s glavnim ciljem produženja vijeka trajanja, ali i održavanja vanjskog izgleda, nutritivnih i senzoričkih kvaliteta voćnih plodova. U ovom preglednom radu opisani su temeljni zahtjevi voćnih vrsta za skladišnim uvjetima, tehnologija predčuvanja plodova voća, primjereni rashladni sustavi te suvremeni principi skladištenja voćnih plodova u uvjetima modificirane i kontrolirane atmosfere.

Keywords

tehnologija predčuvanja voća; pakiranje u modificiranoj atmosferi; kontrolirana atmosfera

Hrčak ID:

163011

URI

https://hrcak.srce.hr/163011

Publication date:

19.12.2012.

Article data in other languages: english

Visits: 3.116 *