Skip to the main content

Review article

Ekološko voćarstvo – uzgoj jabuka

Valerija Pokos Nemec ; Hrvatska poljoprivredna komora


Full text: croatian pdf 159 Kb

page 80-91

downloads: 812

cite

Full text: english pdf 159 Kb

page 91-91

downloads: 5.389

cite


Abstract

Ekološka proizvodnja jabuka, iako u začecima, zbog nezagađene prirode i mnoštva odlika sorata koje uspijevaju u našem klimatu predstavlja ogroman potencijal . Za sadnju treba koristiti dobro selekcionirane sorte te one koje su otporne prema bolestima i štetnicima. Jabuka je najvažnija i najraširenija voćna vrsta u našoj zemlji, a u njenom uzgoju treba uzeti u obzir sve veću potražnju za ekološkim voćem. Najvažniji čimbenici u uzgoju jabuke su tlo, klima, položaj terena i agrotehnika. Prije podizanja nasada treba imati projektni plan, pripremiti tlo, izabrati deklarirane sadnice te kvalitetno pognojiti i pravilno posaditi. Posebnu pažnju treba posvetiti njezi, zaštiti, berbi te skladištenju.

Keywords

jabuka; sorta; tlo; klima; položaj; korijen; podizanje nasada; sadnja; gnojidba; rezidba; njega; zaštita; berba; skladištenje

Hrčak ID:

163066

URI

https://hrcak.srce.hr/163066

Publication date:

6.6.2012.

Article data in other languages: english

Visits: 7.072 *