Skip to the main content

Review article

Neiskorištena raznolikost krumpira, krumpir obojenog mesa i važnost antioksidansa u krumpiru

Ivan Butorac ; H.Z.P.C. d.o.o.


Full text: croatian pdf 484 Kb

page 7-16

downloads: 553

cite

Full text: english pdf 484 Kb

page 15-15

downloads: 103

cite


Abstract

Na iznenađenje mnogih, antioksidansi su obilno sadržani i u krumpiru obojenog mesa (mekote). Općenito uzevši, u krumpiru kao antioksidansi djeluju različiti bioflavonoidi koji meso (mekotu) krumpira boje crveno, ljubičasto, plavo. Gomolji obojenog mesa izvorne su divlje forme u pradomovini krumpira i domaće stanovništvo troši ih od pamtivijeka do danas. Nažalost uglavnom se uzgajaju sorte žutog i rjeđe krem-bijelog i bijelog mesa, a vrlo su rijetke sorte obojenog mesa čije prehrambene vrijednosti moderni svijet postaje tek danas svjestan. Za žutu boju mesa (mekote) gomolja krumpira odgovorni su karoteni, ali ne alfa i beta karoten koji su provitamini A (oni se nalaze u mrkvi i u tikvama kojima također daju žutu boju). Krumpir krem boje mesa ima ga manje, a krumpir bijeloga mesa neznatno. Kako u nas prevladavaju sorte žutog mesa, jedenjem krumpira unosimo i zdravstveno poželjan karoten. Otuda je krumpir plavo, ljubičasto ili crveno obojenog mesa nutricionistički daleko vredniji i kulinarski interesantniji. Krumpirom obojenog mesa možemo obogatiti našu gastronomsku ponudu, a onima koji polažu više pažnje na “zdravu prehranu” dati priliku da i jedenjem jela od krumpira obogate unos antioksidansa.

Keywords

antioksidansi; krumpir obojenog mesa; nutricionizam

Hrčak ID:

164075

URI

https://hrcak.srce.hr/164075

Publication date:

13.6.2008.

Article data in other languages: english

Visits: 1.264 *