Skip to the main content

Review article

Osnove agrotehnike proizvodnje kukuruza (Zea mays)

Siniša Hrgović ; Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu


Full text: croatian pdf 547 Kb

page 48-61

downloads: 348

cite

Full text: english pdf 547 Kb

page 61-61

downloads: 4.918

cite


Abstract

Kukuruz ima vrlo široku paletu upotrebljivosti. Proizvodni primat još uvijek zauzima kao sirovina u ishrani različitih vrsta i kategorija stoke, za što se koristi: klip, zrno, kao silaža cijele biljke ili samo zrna. Zrno u prosjeku sadrži 70-75% ugljikohidrata, oko 15% mineralnih tvari, 10% bjelančevina i 5% ulja. Koristan je i u ljudskoj ishrani, a to govori i činjenica da se za ovu namjenu svakodnevno povećava i širi proizvodna paleta. Prisutan je u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj, te tekstilnoj industriji. Zadnjih godina značajno raste udio korištenja kukuruza za potrebe industrije alkohola te proizvodnju bioplina.
Proizvodni se postotak pod kukuruzom stalno povećava. Budući da se u proizvodnji koristi hibridno sjeme, nusprodukt koji ide uz proizvodnju kukuruza je i proizvodnja sjemena koja može biti desetak puta isplativija od klasične proizvodnje, pa čak i izvozni proizvod, za što RH ima ogromne mogućnosti.
Kukuruz je velika poveznica i za tržište kemijskih kompanija, što dokazuje činjenica da je najviše pesticida na tržištu namijenjeno baš kukuruzu.

Keywords

Hrčak ID:

164127

URI

https://hrcak.srce.hr/164127

Publication date:

4.6.2007.

Article data in other languages: english

Visits: 6.044 *