Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 29 No. 6, 2006.
Review article
Dinja
Darko Kantoci
Abstract
Dinja (Cucumis melo) je cijenjena povrtna biljna vrsta koja se uzgaja zbog svojih aromatičnih plodova. Uzgaja se često, kako na velikim proizvodnim površinama, tako i u povrtnjacima na okućnicama. Osobito je cijenjena u kulinarstvu zbog karakterističnog mirisa i okusa. Podrijetlom je iz vrućih krajeva Afrike i Azije, no raste posvuda u svim toplijim krajevima i na snažnim, hranjivima bogatim tlima. Uspijevaju u krajevima s najmanje 6 mjeseci bez mraza i 3 mjeseca sa srednjim temperaturama iznad 20°C. U mnogim našim krajevima ne mogu dozrijeti. Dinje se uzgajaju poput krastavaca, a siju se direktno na gredicu ili se prvo uzgoje u klijalištu i kasnije presađuju na otvoreno.
Keywords
Hrčak ID:
164210
URI
Publication date:
21.12.2006.
Visits: 1.409 *