Skip to the main content

Professional paper

Osnove agrotehnike proizvodnje ječma, zobi i raži

Siniša Hrgović ; Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu


Full text: croatian pdf 1.458 Kb

page 15-32

downloads: 754

cite

Full text: english pdf 1.458 Kb

page 32-32

downloads: 5.235

cite


Abstract

Ječam, zob i raž pripadaju grupi strnih žitarica. Zajedničke su botaničke pripadnosti pa tako imaju i vrlo sličnu tehnologiju proizvodnje. Sve imaju i jaru i ozimu formu. Kod ječma i raži dominira ozima forma, a kod zobi jara forma. Korijen im je žiličast, stabljika šuplja sa 4 do 7 internodija. U visini dominira raž, koja ovisno o današnjim kultivarima, može narasti preko 150 cm, ječam se kreće od 60 do 100 cm, a zob od 80 do 100 cm. Listovi su uglavnom mali i naravno, pojavljuju se pojedinačno. Kod ječma i raži cvat je klas, a kod zobi metlica. Plod je zrno s trbušne strane razdijeljeno brazdicom. Kod ječma i zobi najčešće je obuveno u pljevicu dok je kod raži golo. Općenito nemaju velike zahtjeve prema vodi i toplini. Poznate su po otpornosti na negativne temperature. To su tzv. biljke dugog dana, a karakterizira ih i uzgoj u gustom sklopu. Siju se na osnovu broja klijavih zrna/m2 (sjetveni sklop) ili drugim riječima imaju određenu sjetvenu normu kg/ha propisanu za svaku sortu. Bez obzira na vrstu i sortu, sjetvenu normu možemo odrediti putem ove formule.

Keywords

ječam; zob; raž; žitarice

Hrčak ID:

164279

URI

https://hrcak.srce.hr/164279

Publication date:

14.3.2006.

Article data in other languages: english

Visits: 6.702 *