Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 29 No. 1, 2006.
Professional paper
Osnove agrotehnike proizvodnje ječma, zobi i raži
Siniša Hrgović
; Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu
Abstract
Ječam, zob i raž pripadaju grupi strnih žitarica. Zajedničke su botaničke pripadnosti pa tako imaju i vrlo sličnu tehnologiju proizvodnje. Sve imaju i jaru i ozimu formu. Kod ječma i raži dominira ozima forma, a kod zobi jara forma. Korijen im je žiličast, stabljika šuplja sa 4 do 7 internodija. U visini dominira raž, koja ovisno o današnjim kultivarima, može narasti preko 150 cm, ječam se kreće od 60 do 100 cm, a zob od 80 do 100 cm. Listovi su uglavnom mali i naravno, pojavljuju se pojedinačno. Kod ječma i raži cvat je klas, a kod zobi metlica. Plod je zrno s trbušne strane razdijeljeno brazdicom. Kod ječma i zobi najčešće je obuveno u pljevicu dok je kod raži golo. Općenito nemaju velike zahtjeve prema vodi i toplini. Poznate su po otpornosti na negativne temperature. To su tzv. biljke dugog dana, a karakterizira ih i uzgoj u gustom sklopu. Siju se na osnovu broja klijavih zrna/m2 (sjetveni sklop) ili drugim riječima imaju određenu sjetvenu normu kg/ha propisanu za svaku sortu. Bez obzira na vrstu i sortu, sjetvenu normu možemo odrediti putem ove formule.
Keywords
Hrčak ID:
164279
URI
Publication date:
14.3.2006.
Visits: 7.684 *